Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №492 від 17.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Невигадана історія

Пухлина виявилася будівельною піною

Пухлина виявилася будівельною піною

Відомо, що людський організм може роками зберігати в собі циганські голки, булавки, зубні протези, пробки з-під шампанського тощо. Виявляти ці сторонні предмети у шлунках пацієнтів для досвідчених лікарів-ендоскопістів є звичним явищем. Та випадок, який трапився з одним будівельником, став справжньою несподіванкою для Юрія Мокрика - завідуючого ендоскопічним відділенням Рівненської обласної клінічної лікарні. У шлунку чоловіка виявили застиглу... будівельну піну, яка своїми розмірами займала чи не всю порожнину органу травлення.

Юрій Мокрик працює лікарем уже 35 років. За цей час він за допомогою “японця” (так у народі називають ендоскоп) дослідив шлунки не однієї тисячі пацієнтів. Доводилося не раз знаходити в органах травлення жмутки волосся, різноманітні гострі металічні предмети, монети. Одного разу, за його словами, навіть виявили в організмі у хворого зонд від системи переливання крові. Люди часто через свою необережність стають пацієнтами медичних закладів. То колупався в зубах голкою й ненароком проковтнув її, то відпав зубний протез й випадково потрапив до шлунку. Більшість “ковтальників” вважають, що сторонні предмети вийдуть з організму природнім способом, тому не звертаються по допомогу до лікарів. Відповідно, чужорідні тіла можуть роками зберігатися в організмі людини, яка навіть не підозрює про це. Лише коли з’являються проблеми зі здоров’ям, люди шукають порятунку в ендоскопістів, які й виявляють різний непотріб у шлунках.

У більшості випадків саме ці предмети і є першопричиною хвороб. Щодо незвичного випадку із будівельною пінкою, то Юрій Мокрик його добре пам’ятає.

- До нас звернувся пацієнт у вкрай важкому стані, із гострою шлунковою кровотечею, - розповідає лікар. - Він скаржився на сильний біль в області живота. Його не знімали навіть сильнодіючі знеболюючі препарати. Крім того, чоловік майже не міг їсти та стрімко втрачав вагу.

Районні лікарі, які тричі обстежували хворого, у своїх висновках сходилися до того, що у шлунку розвивається злоякісна пухлина. Коли ж медики обласної лікарні зробили ендоскопічне дослідження, то виявили у шлунку сторонній предмет великих розмірів. Провести консультацію запросили Юрія Мокрика. Лікар відразу ж побачив, що у шлунку знаходиться не пухлина, а невідомий предмет. Після закінчення обстеження, пан Юрій відверто запитав у пацієнта, чи не було з ним останнім часом чогось такого, про що він нікому не говорив. Чоловік спочатку знітився, але згодом розповів, що ж насправді трапилося.

Як виявилося, 41-річний чоловік працював будівельником. Під час чергової “шабашки”, робітники вирішили відсвяткувати закінчення робочого дня. Наш герой невдовзі заснув. Але через його гучне хропіння напарники пожартували над ним. Узяли в руки балончик із будівельною піною й, регочучи, вприснули рідину до рота товариша.

- Чоловік відразу прокинувся та виплюнув пінку з рота, - продовжує Юрій Мокрик. - Але, ймовірно, частина її таки потрапила до шлунку. Будівельна пінка має здатність збільшуватися у розмірах, тому вже в організмі вона набула своїх чималих габаритів. Звідси й почалися проблеми з апетитом, втрата ваги та інше.

Хворого невдовзі успішно прооперували у відділенні хірургії органів шлунково-кишкового тракту обласної лікарні. Через десять днів пацієнта виписали з лікарні. За словами Юрія Мокрика, після того по допомогу до медиків він не звертався.

- За моїми даними, чоловік наразі продовжує працювати будівельником, на здоров’я не скаржиться, - резюмує лікар-ендоскопіст.

17.03.2011Андрій ЄЩЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2011p. 
На головну сторінку