Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №499 від 05.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Всяке трапляється

Як позбутися запаху з рота

Ц я проблема доволі делікатна. Інколи неприємний запах з рота може стати причиною невдалого побачення або навіть розставання. І жуйка тут не допоможе.

Вживання цибулі та часнику

Ці продукти дуже корисні, їсти їх треба часто, але в результаті…

Порада: не їж їх перед важливою зустріччю, побаченням або походом у людні місця. Вживай цибулю і часник тільки в компанії, де всі їх споживають усі.

Куріння та вживання алкоголю

Спиртні напої й тютюн знижують антисептичні властивості нашої слини, провокуючи розмноження мікробів у ротовій порожнині. Саме продукти їх життєдіяльності є причиною появи неприємного запаху з рота.

Порада: з’їж яблуко, випий яблучний сік або пожуй гілочку петрушки.

Зубні хвороби

Неприємні запахи з рота можуть бути наслідком захворювань ротової порожнини, наявності зубного нальоту та карієсу. Навіть погано почищені зуби можуть стати причиною виникнення запаху.

Порада: регулярно чисти зуби та відвідуй стоматолога. Для збереження здорових зубів і зменшення виділення неприємного запаху рекомендується що-дня 1-2 рази чистити зуби харчовою содою із сіллю (1:1). Сода нейтралізує гнильний запах із рота. Наліт на язиці можна зняти спеціальною зубною щіткою або чайною ложкою, а ще краще пластмасовим скребком для язика. Він має вигляд подовженої цифри 8, один кінець його загострений, а інший - скручений, як мотузка.

Захворювання шлунка й кишечнику, інфекційні захворювання

На жаль, це дуже серйозна проблема, що потребує втручання відповідних фахівців.

Порада: що раніше ти почнеш лікування, то швидше позбудешся хвороби. А наслідком стане зникнення запаху з рота. При захворюваннях шлунка допоможе солона вода. Розчини в склянці води половину столової ложки солі та випий уранці натще. Через кілька хвилин випий щось молочне або з’їж кашу на молоці.

Зверни увагу! Хворим на виразку і гастрит, цього робити не можна. Таким людям рекомендується вранці натще вжити 0,5 склянки картопляного соку або відвар шавлії (1 ст. л. на 1 склянку окропу) по 1/3 склянки за 30 хв. до їжі.

У разі “обкладеного” язика ефективним буде гіркий полин 0,5 чайної ложки на чашку гарячої води. Через 30 сек. його проціджують і п’ють по 1 чашці на день. У разі метеоризму може бути корисним настій з ромашки (10 квіток на 1 чашку окропу, настояти 5 хв., процідити і пити як чай перед кожним вживанням їжі по 1 чашці).

Японські дослідники встановили, що у разі дисбактеріозу товстої кишки на поверхні кореня язика розмножуються анаеробні бактерії, які виділяють сірководень. Таким людям рекомендували 1 або 2 рази на день вживати по 90 г кисломолочного йогурту без цукру, і у 80% обстежуваних зменшився вміст сірководню в повітрі, що видихається.

Лікарські препарати

Деякі ліки знижують виділення в ротовій порожнині слини. Це призводить до розмноження бактерій і викликає неприємний запах. Запах викликають і деякі антидепресанти, сечогінні препарати та заспокійливі засоби.

Порада: прополощи після них рот питною водою. З’їж сир, випий молоко або будь-який кисломолочний продукт.

Народна медицина

Щоб позбутися неприємного запаху, прополощи рот відварами лікарських трав. Добре допомагає відвар із полину, суниці, ромашки. Залий ок-ро-пом столову ложку сухої трави, залиши на півгодини, проціди та пополощи рот кілька разів на день. Роби це кожен день протягом 2-3 тижнів.

М’ятний розчин також допоможе. 20 свіжих листків м’яти або столову ложку висушеної м’яти залий окропом. Проціди та полощи 3-4 рази на день кілька тижнів.

Спробуй відвар із кори дуба. На склянку окропу візьми столову ложку ко-ри, постав на водяну баню, через півгодини зніми з вогню та проціди.

За наявності ознак запальних процесів слизової оболонки порожнини рота й глотки Європейська комісія з траволікування рекомендує для полоскання розріджену ефірну олію гвоздикового дерева (водний розчин з 1-5% ефірної олії).

Можна жувати ягоди ялівцю, або насіння любистку з кропом чи з насінням фенхеля, чебрець (листя й квіти), в якому є до 50% ефірної олії тимолу, що знешкоджує бактерії, віруси, гриби.

05.05.2011



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2011p. 
На головну сторінку