Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №501 від 19.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Паличка Коха причаїлася

Паличка Коха причаїлася

Як відомо, з 1990 року в нашій країні реєструють постійне зростання захворюваності на туберкульоз. На щастя, на Рівненщині туберкульозна епідемія уже кілька років як стишила свою зловісну ходу. Показник захворюваності на активні форми туберкульозу органів дихання за три останні роки знизився на 15, а на бацилярні форми - на 12 відсотків. Спостерігається зменшення смертності населення від туберкульозу: у 2009 році померло 156 хворих, у 2010 - 143. Отож молодці рівненські фтизіатри, які спинили епідемію!

Проте не варто втрачати пильності, бо на решті території України паличка Коха розповсюджується і надалі. Відтак нашим дільничним терапевтам, сімейним лікарям треба бути уважними до скарг хворих, які тривалий час покашлюють і температурять.

Саме про це нагадує лікар терапевт РОКЛДЦ ім. Поліщука Валентина ПРИДЮК:

- Туберкульоз - це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу, так званою паличкою або бацилою, яка довго зберігає свої властивості при висиханні, замерзанні та після обробки спир-том, кислотою чи лугом. У той же час бацила Коха, як її ще називають, гине від прямих сонячних променів, високих температур, від речовин, які містять хлор. Епідемію туберкульозу в Україні, за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я, визнано з 1995 року. Останнім часом щороку діагностується до 20 тисяч нових хворих, серед них 3,5 тисячі дітей. Помирає від туберкульозу понад 7,5 тисяч українців.

Туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. Також можна заразитися через предмети побуту, якими користується хвора людина. Джерелом інфекції можуть бути свійські тварини.

- Назвіть найпоширеніші скарги, пов’язані з туберкульозом.

- Це стійкий кашель (понад три тижні) з виділенням мокротиння кровохаркання, задишка, підвищення температури тіла протягом 7 днів і більше; болі в грудній клітці; втрата апетиту, безпричинне схуднення та швидка втомлюваність; надмірне потовиділення, особливо вночі.

Якщо ви помітили подібні симптоми у себе чи своїх близьких, якомога швидше звер-ніться у поліклініку до лікаря. Не займайтесь самолікуванням. Виявлення захворювання на ранній стадії збільшує шанси на повне одужання.

Ізоляція джерела туберкульозної інфекції - найбільш важливий протиепідемічний захід у колективі або сім’ї. На період бактеріовиділення неодмінно треба припинити контактувати з хворим, тобто він має знаходитися на лікуванні в стаціонарі. Дорослі, які знаходяться в контакті з хворим, повинні щорічно обстежуватися флюрографічно, а діти та підлітки - за допомогою туберкулінової проби. Обов’язково проводиться профілактичний курс лікування протитуберкульозними хіміопрепаратами протягом 3 місяців. На весь час перебування хворого на туберкульоз в лікарні, санаторії чи житлі необхідно проводити поточну дезінфекцію.

Велике значення має вакцинація проти туберкульозу. Вакцинацію проводять новонародженим у половому будинку. Ревакцинація проводиться у віці 7 і 14-15 р., а потім кожні 7 років до 30-річного віку. Хіміопрофілактику проводять людям, які знаходяться в контакті з хворим, людям з високою чутливістю до туберкуліну, а також хворим з неактивним туберкульозом з можливістю загострення хвороби. Для активного виявлення хворих туберкульозом в ранніх стадіях проводять флюорографічне обстеження населення, не рідше ніж один раз на два роки. Профілактична флюорографія дозволяє своєчасно виявити такі небезпечні захворювання легень як: рак

і туберкульоз. Обов’язкове флюорографічне обстеження проводять населенню віком понад 12 років. Щоправда, забороняються ці обстеження вагітним жінкам.

Для запобігання інфікування через харчові продукти, не слід купувати молочні та м’ясні продукти, яйця у випадкових осіб. А найголовніше - треба відмовитись від шкідливих звичок: куріння, алкоголю, наркотиків. І, звісно, найкраща профілактика - це здоровий спосіб життя, дотримання вимог гігієни, загартування організму, повноцінне харчування, а також турбота про зміцнення імунітету.

19.05.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 19.05.2011p. 
На головну сторінку