Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №503 від 01.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Харчова безпека під час спеки

Харчова безпека під час спеки

У Німеччині від харчового отруєння минулого тижня вже померло понад 100 людей. Як повідомляють медики, спалах цієї інфекції зареєстрували ще в кількох європейських країнах. Причин смертельної хвороби лікарі ще не встановили, але дізналися, що мова йде про кишкову паличку. З настанням літньої спеки вона стала смертельно небезпечною.

Триває небачена весняна спека. Здається, найбільше людей хвилює стан справ на городах і полях, де без дощу нічого не хоче рости. Проте спека не скасовує ні днів народження, ні весіль та інших урочистостей з великою кількістю гостей. А де гості, там частування, яке має зворотній бік медалі - харчові отруєння. Бо страви, приготовані з порушенням технології, можуть перетворити свято на трагедію.

- Харчове отруєння викликають не мікроорганізми, а зіпсовані продукти рослинного, тваринного походження, отруйні гриби та рослини, а також харчові продукти, що стали за певних умов тимчасово отруйними, - пояснює терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Петро БЕДНАРСЬКИЙ. - Харчове отруєння може також виникнути внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять токсичні хімічні речовини (солі важких металів та ін.). Навіть у розвинутих країнах кожен третій щорічно страждає від харчових отруєнь. Отож ця проблема із медичної перейшла у сферу харчової безпеки.

Клінічна картина харчового отруєння залежить від типу забруднення і кількості з’їденого забрудненого або отруєного продукту. Перші ознаки харчового отруєння з’являються вже через 30 хвилин після прийому їжі і загострюються упродовж кількох наступних днів. Отруєння можуть викликати віруси гепатиту А, ротавіруса. Харчове отруєння, як правило, виникає при споживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами продуктів життєдіяльності цих бактерій. З усіх агентів, які спричиняють отруєння в людей, 70% припадає на патогенні бактерії. Їжа може містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжою, доброякісною та привабливою. За певних умов мікроби мають властивість дуже швидко розмножуватись - уже через 12 годин із однієї бактерії може утворитись близько 7 мільярдів.

- Що ж це за певні умови?

- Це тепло, волога, час. Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно за температури, близької до температури тіла людини - 370С. За температури нижче 100С ріст усіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. За температури вище 630С більшість бактерій гине.

- Які це небезпечні бактерії?

- Існує кілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму). Особливо небезпечними є сальмонели, стафілококи, стрептококи, які, розмножуючись та нагромаджуючись у харчових продуктах, не призводять до зміни їх органолептичних властивостей, принаймні зовні. Якщо сальмонели зазвичай знаходять у певних харчових продуктах (яйця, м’ясо, птиця), то клостридії частіше трапляються у довкіллі - у воді, ґрунті, виділеннях тварин. Стафілококи виділяються у хворих із запаленнями носоглотки або з гнійничками на шкірі.

- Отож треба споживати свіжі продукти, приготовлені чистими руками з дотриманням температурного режиму. Наче все, так?

- Продукти слід зберігати відповідно до вказівок на упаковці. Важливо не класти поряд сирі продукти та готові страви. Тому страви кладіть до холодильника в щільно закритому посуді. Яйця обов’язково тримайте в холодильнику. Внутрішню поверхню холодильника мийте теплим розчином соди. І ще: з метою підвищення ефективності роботи систематично розморожуйте морозильну камеру.

Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці. Навіть якщо продукт на вигляд чистий, його слід помити. Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаєте сирими. Гарячою водою з миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, дошки та кухонне начиння, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю, яйця.

Понад те, не готуйте страви для інших, якщо у вас розлад травлення, респіраторна інфекція або гнійничкова інфекція шкіри.

01.06.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 01.06.2011p. 
На головну сторінку