Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №504 від 09.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Шукаємо вихід

“Сміттєва бомба” поволі калічить рівнян

“Сміттєва бомба” поволі калічить рівнян

Життя рівненського полігону продовжили на два роки

- Якщо говорити про сміттєзвалювальний полігон, то загалом санітарний стан його задовільний. Для того, щоб постійно контролювати вплив на стан води інфільтратів, які можуть просочуватися у ґрунтові й підґрунтові води, на полігоні облаштували дві спостережні арт-свердловини. З них ми щороку робимо забір води, проте наразі результати перевірок не показали змін, - розповіла заступник головного лікаря Рівненської міської СЕС Ольга ЗАХАРЧЕНКО.

Не забуваймо й про інший бік медалі: бомба може вибухнути. Так, займання сміттєвих звалищ - випадкове чи навмисне запалювання - явище доволі-таки не рідкісне. Тоді горить усе: і папір, і гума, і недоїдки, і поліетилен, і пластикові пляшки... “Шкідливо”, - подумаємо ми, почувши щось подібне, і продовжимо займатися власними справами.

Екологи ж запевняють, що не просто шкідливо, а небезпечно для здоров’я. Уже загальновідомий той факт, що ПЕТ-пляшки, поліетиленові пакети та пластмасу спалювати не можна. Адже продуктами їх згоряння є (окрім оксидів азоту, сірки, фенолів, токсичних вуглеводів, сполук свинцю, ртуті та інших важких металів) і канцерогенні діоксини, що згодом можуть впливати на спадковість.

Із довідки. Діоксин - отрута, що може накопичуватися в організмі людини, постійно отруюючи та вбиваючи його. За даними Грінпіс, від наслідків дії діоксину щорічно вмирає 20 тисяч (!) людей.

Та і це ще не все. Напевно, майже всі чули про парниковий ефект, що спричиняє вуглекислий газ. На багаторічних сміттєзвалищах парниковий ефект утворює газ метан, до слова, у двадцять разів більше, ніж вуглекислий газ. Це призводить до збільшення в атмосфері метану. Екологічні служби попереджають про існуючу загрозу для навколишнього середовища, проте... Словом, якби це і справді було важливо для керманичів Рівного, то, наприклад, на рівненському полігоні діяли б спеціальні установки, що відкачували б і фільтрували метан. Останній можна було б використати як джерело енергії - електро- чи теплової...

На переконання фахівців, які працюють із вторинною сировиною, покращити ситуацію, що склалася у результаті безгосподарного і безвідповідального нагромадження сміття, можна, нарешті розпочавши роздільний його збір. А для цього необхідні сортувальні контейнери... Проте мрією великої кількості рівнян наразі є встановлення більшого числа хоча би звичайних смітничок на вулицях міста, у паркових зонах.

Отож, поки влада Рівного метушиться у рейдах чистоти, на толоках, підключає до очищення міста школярів, усіляко демонструючи власну небайдужість до “сміттєвих” проблем обласного центру, як пам’ятники людської безгосподарності “красуються”, зокрема, береги й заплави Усті, прилегла до залізничних колій зона (де повно смітників, які не прибирали роками, - авт.)...

- Стихійні сміттєзвалища, насамперед, аж ніяк не прикрашають місто. Тим па-че, з настанням спеки відходи на місцях складування гниють, розкладаються. Неприємний запах розносить містом вітер. А гнилі рештки їжі розтягують по навколишніх територіях бродячі собаки, коти... Бомжі, які нишпорять смітниками, умовно є розсадниками інфекційних захворювань... Чим рідше мешканці Рівного власноруч створюватимуть навали сміття, тим легше їм дихатиметься, - зауважила Ольга Захарченко.

У зв’язку з останніми подіями в Маріуполі, за словами Ольги Захарченко, 3 червня працівники міської санепідемстанції ініціювали забір проб води з басейнів Усті й озера Басів Кут на перевірку наявності холерного вібріону.

Можливо, цих проблем було би менше, якби у Рівному нарешті з’явилося місце не просто ще одного великого складу відходів, а їх переробки. Схоже, сміттєпереробний завод, про побудову якого в обласному центрі говорять уже давно, потрібен терміново.

Завод витягне Рівне зі сміття?

Двадцять із гаком гектарів сміттєвих завалів висотою, як кільканадцятиповерховий будинок... Тут же - і “домашні улюбленці”: бездомні пси, коти, пташки, щури, що шукають якогось харчу... Але ці краєвиди на Рівненському міському сміттєзвалювальному полігоні ніяк не в’яжуться з компліментами гостей обласного центру. Останні, вирушаючи додому, за кордон, часто запевняють, що Рівне - гарне зелене і, головне, чисте місто.

І нам, рівнянам, хочеться вірити у їхні слова. Проте розчарування приходить, коли ввечері йдеш, наприклад, повз продуктовий ринок. Якщо сказати корот-ко, то тут під ногами розкидане все, що є й на сміттєзвалювальному полігоні, що-правда, у меншій кількості. Усе це щодня залишають після себе самі ж продавці. Як відповідь, напрошується народна мудрість: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять...

Можливо, це смішно звучить, але від сміття нам, схоже, нікуди не дітися. Ми поволі закопуємося у відходи. Адже як іще назвати той факт, що на згаданий сміттєзвалювальний полігон мали припинити складувати сміття ще у 2009 році. Натомість термін експлуатації занадто перевантаженого відходами мегазвалища продовжили до 2013 року!

- Справді, термін експлуатації рівненського сміттєзвалювального полігону вже закінчився. Та загалом його санітарний стан задовільний, - розповіла Ольга Захарченко. - Звичайно, є й недоліки. Наприклад, невчасне пересипання сміття шаром ґрунту. За нашою пропозицією, на полігоні використовують переносні щити, щоб не розносилися мілкі фракції сміття. Також із цією метою висадили кущі... Ми порекомендували провести ремонтні роботи бар’єру. Щодо центральної дороги полігону, то її стан задовільний, а ось дороги до місць розвантажень відходів теж потребують ремонту.

Мабуть, щоб не почуватися у ролі того, хто допомагає рівнянам зариватися в сміття, міська влада нарешті знову порушила тему імовірного будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів. Нібито навіть наприкінці 2011 року в Рівному введуть роздільний збір сміття. А сам завод, як повідомляли місцеві ЗМІ у квітні цьогоріч, запрацює вже у 2012 році.

Напевно, найбільше заводу зрадіють мешканці Бармаків, чиї будинки розташовані під самісіньким сміттєзвалювальним полігоном, біля контрольно-пропускного пункту. Так, наразі ці люди п’ють воду з криниць, зі свердловин, не маючи централізованого водопостачання, дихають повітряними масами, що нерідко рухаються від смердючого полігону...

Допомогти Рівному хоча б частково скинути “тягар” сміття - посприяти в будівництві сміттєпереробного заводу зголосилися німецькі компанії “Dyckerhoff AG” і “FFK” спільно з українськими “Укреко-індастрі” та “Санком”. Представники обох сторін запевняють, що експлуатація заводу не загрожуватиме довкіллю. Наприклад, у Німеччині такі підприємства розташовують приблизно за 700 м від житла. А сміттєзвалювальні полігони там узагалі заборонені законом. Механічна переробка відходів - стандартна для Німеччини технологія переробки, запевнили іноземні партнери. Перший її етап - розподіл сміття і мінеральних речовин, потім - сортування відходів задля подальшої переробки на альтернативне пальне.

Заплановано, що саме компанія “Dyckerhoff AG” купуватиме пальне, щоб використати його на своєму цементному заводі, що в Здолбунові. Цей факт дозволить не змінювати суттєво вартість послуг із вивезення сміття для населення.

09.06.2011Наталя ПЕНКІВСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 09.06.2011p. 
На головну сторінку