Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №509 від 14.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Пахучий кріп

Пахучий кріп

Кріп здавна використовується людьми як чудові прянощі. Перші згадування про кріп значаться у працях стародавніх греків і римлян. Проте батьківщиною кропу є Азія.

У свіжій зелені кропу міститься багато натуральних вітамінів і мікроелементів, які сприятливо впливають на стан всіх органів і систем організму. Подрібнене насіння кропу додають у чай, що стає ароматним і дуже корисним. У дієтичному харчуванні зелень кропу застосовують при ожирінні, захворюваннях печінки й жовчного міхура, дискинезії жовчних шляхів, гастритах, захворюваннях нирок, метеоризмі. Кріп додається в їжу у свіжому й сушеному вигляді (залежно від сезону), використовується в якості смакової й ароматичної приправи до м’ясних, рибних, грибних страв, у салатах зі свіжих овочів.

Упродовж сторіч наші предки використовували стебла кропу для засолювання капусти, огірків, перцю, грибів, помідорів. Кріп надавав аромат засоленим продуктам, ще й зберігаючи їх від пліснявіння та псування. Ефірні олії кропу широко застосовують як ароматичний засіб у харчовій та лікеро-горілчаній промисловості.

14.07.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.07.2011p. 
На головну сторінку