Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №510 від 21.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Колізія

Землю віддали коням. А люди?

Землю віддали коням. А люди?

Ще 1 грудня 2010 року було видане розпорядження Кабінету Міністрів України, згідно з яким Державне підприємство “Мирогощанський державний іподром” приєднали до державного підприємства “Конярство України”. З таким рішенням категорично не згодні селяни, адже в цьому випадку понад 700 людей (серед яких працівники підприємства і пенсіонери) будуть позбавлені права брати участь у приватизації й отримувати земельні та майнові паї.

До того ж, як виявилося, ДП “Мирогощанський державний іподром” має у своєму активі більш, як три тисячі гектарів сільгоспугідь, утримує понад 1000 голів великої рогатої худоби та понад 1600 голів свиней. Основною діяльністю підприємства є вирощування технічних та зернових культур, виробництво м’яса. Частка ж конярства складає не більш, як 3%. А господарство засноване на особистому майні селян і лише згодом стало державною власністю. Нині ж мирогощанці можуть бути позбавлені права на майно та земельні частки. До того ж, як виявилося, підприємство оголосили банкрутом, з чим абсолютно не погоджується ні керівництво, ні його працівники.

Як стверджує голова профкому ДП “Мирогощанський державний іподром” Галина Давидова, одних лише податків за минулий рік вони сплатили 1,5 мільйона гривень. І це при тому, що вони самотужки забезпечують своє існування, а держава заборгувала їм один мільйон гривень. А ще каже, що “Конярству України” не настільки потрібен іподром, як родючі землі, що знаходяться на його території. Тому, щоб відстояти свої інтереси, трудовий колектив звернувся до суду.

Наразі остаточна доля підприємства вирішується, проте обласна та районна влада вже зробила перші кроки, аби захистити селян.

Обласна рада перевела ДП “Мирогощанський державний іподром” в обласну комунальну власність, після чого голова Дубенської райдержадміністрації Данило Корилкевич видав розпорядження, щоб цю землю розпаювали як для колишніх працівників, так і для працівників теперішнього державного підприємства.

“Люди мають право і на землю, і на те, щоб отримувати з неї гроші. Вони заробили це право своїми мозолями, своєю працею. Через таке рішення у мене можуть бути великі неприємності, але я сподіваюся, що витримаю”, - каже голова Дубенської РДА.

21.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2011p. 
На головну сторінку