№515 від 25.08.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#На замітку
Купуючи будь-який харчовий продукт, кожен з нас, насамперед, звертає увагу на ціну та зовнішній вигляд товару. Обережніші люди цікавляться ще терміном придатності, виробником. Та лише одиниці уважно вчитуються у те, що написано на етикетці. І не дарма. Чи якісний продукт? Чи натуральний? На етикетці написано все. Важливо лише вміти це прочитати.
Щоб придбати якісний продукт, зверніть увагу на дату виробництва. На етикетці повинна бути вказана дата виготовлення і строк придатності або ж просто написано “вжити до…”. Варто пам’ятати: коротший термін придатності продукту свідчить про меншу кількість консервантів і технологічних обробок продукту. Отже, менший строк придатності - більше натуральності!
Вагому інформацію можна дізнатися, прочитавши склад продукту. Сировина, якої у продукті найбільше - вказана у складі першою, далі - у порядку зменшення.
Як розшифровується позначка ДСТУ та ТУ?
ДСТУ - це державні стандарти України. Простіше кажучи, ДСТУ - це сучасні ГОСТ, відомі нам ще з радянських часів. У них чітко регламентується, які саме складові повинні бути у продукті. Напис ТУ (технічні умови) свідчить, що виробник виготовляє продукцію за власною рецептурою і технологією. Технічні умови розробляють самі виробники та обов’язково перевіряють і реєструють їх у територіальних органах стандартизації, сертифікації та метрології ( на Рівненщині - в ДП “Рівнестандартметрологія”)
“Без ГМО” - цей знак несе важливу інформацію для споживача, якщо стоїть на етикетці ковбасних виробів, майонезі, консервованій кукурудзі, сої, чіпсах та інших продуктах, які містять білок.
Щоб бути впевненим у якості та безпечності продукції - шукайте на етикетці знак сертифікації (літери рСт). Ця позначка свідчить, що продукт пройшов лабораторні випробування та отримав сертифікат відповідності.
Знак ISO сповіщає споживачів, що виробник має систему управління якістю. Це значить, що якість продукту контролюється на усіх етапах - від постачання сировини до реалізації готового виробу. Наявність системи управління якістю - одна із основних умов європейського ринку. Тож, без ISO нашим виробникам вікно у Європу зачинене. На Рівненщині уповноваження на розробку та сертифікацію систем управління якістю має лише ДП “Рівнестандартметрологія”. Фахівці цього підприємства з приємністю зазначають, що кількість виробників нашої області, які можуть з гордістю ставити на свою продукцію знак ISO - збільшується. Зокрема, впродовж І півріччя 2011 року системи управління якістю були сертифіковані на 11 підприємствах Рівненщини.
Абревіатура НАССР (англ. система управління безпечністю харчових продуктів) також є свідченням високої якості продукту. Можете бути впевненими, що продукт, на етикетці якого є напис НАССР, - виготовлений з високоякісної сировини, у стерильних умовах та відповідає усім світовим критеріям якості та безпечності.
Отже, щоб обрати якісний та безпечний продукт - уважно читайте етикетку!
25.08.2011 |
Рівне-Ракурс №10 від 25.08.2011p. На головну сторінку |