№516 від 01.09.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Господині на замітку
Колумб, як відомо, відкрив Америку помилково. Плив до Індії, а потрапив до Америки. Та й до Індії він прямував з причин, які здаються сьогодні малозрозумілими: за спеціями, у пошуках нових торговельних доріг до місць.
Спеції, які ми довгий час цінували лише за те, що вони додають стравам неповторний аромат, - багатюще джерело живильних речовин, що благотворно впливають на різні функції людського організму. У багатьох традиційних культурах спеції застосовуються для підвищення енергії, зняття стресу, поліпшення роботи нервової і травної систем, лікування простуди, головного болю і багатьох інших захворювань.
Готуючи їжу, можна вивчати цікаві концепції страв, що поєднують в собі смакові і лікувальні властивості, використовувати натуральні спеції і різні способи приготування.
Ці спеції використовуються для приготування рибних, м’ясних та овочевих страв:
Шафран
Батьківщина: Мала Азія, Близький Схід, Індія. Завезений до Європи за часів хрестових походів (1096-1270). Застосовувався як фарба для матерії, як вишукана приправа, що використовується в царських кухнях, як дорогоцінні ліки. Він незамінний у кулінарії: страви з риби, м’яса, соуси, та при приготуванні кондитерських виробів. Надає стравам незвичайний аромат і приємний колір. Шафран один з інгредієнтів лікеру “Шартрез”.
Кмин
Батьківщина: Європа і Азія. Археологи виявили кмин при розкопках Месопотамії, що говорить про використання спеції ще у 3 тисячолітті до н.е. Широко застосовується в медицині та кулінарії.
Паприка
Батьківщина: Мексика. Перець - “Індіанська червона сіль”. Застосовується в кулінарії під час приготування м’яса, страв з яєць, су-пів, бульйонів, соусів і сирів.
Куркума
Батьківщина: Південно-Східна Індія. До Європи куркума потрапила ще в давнину, мабуть, була завезена арабами.
Куркума не тільки надає харчовим продуктам чудове золотисто-жовте забарвлення, але і свіжість. Її додають в супи з птиці, бобові, омлет і яєчню, соуси і столову гірчицю, смажене м’ясо та рибу.
Кумін (Зіра)
Батьківщина: Єгипет, Сирія та Туреччина. У Х столітті був завезений арабами в Європу. Його додають в супи і тушковане м’ясо, квашену капусту, страви з рису.
Коріандр
Батьківщина: Середземномор’я. Був відомий з давніх часів і плоди його були знайдені в Х ст. до н.е. в єгипетських гробницях.
Імбир
Батьківщина: Південно-Східна Азія і Західна Індія. В Європу з Південно-Східної Азії імбир був завезений римлянами.
Застосовується в кулінарії для приготування: м’ясних супів і бульйонів, страв з овочів (з кабачків, патисонів, гарбуза, баклажанів, огірків, томатів, перцю). Чудова добавка до сиру та грибів. Імбир підвищує імунітет і дуже корисний при кашлі та застудах.
Чорний перець
Плоди та листки духмяного перцю - джерело ефірної олії, котра застосовується у медицині, особливо стоматологічній практиці, як антисептичний засіб. У розтертому вигляді перець духмяний набуває красивого темно-бежевого кольору з червонуватим відливом. Широко поширений в усьому світі в порошкоподібній формі. У цілому вигляді має майже необмежений термін придатності.
Кориця
Суха кора дерева родом із Шрі-Ланки. Основне застосування кориці на Заході - в солодощі і випічку, але вона також використовується в несолодких стравах з м’яса і овочів в Північній Африці, на Близькому Сході, в Індії, Китаї та Латинській Америці.
Спеції здатні захистити організм від ураження та запалення тканин, наприклад, при цукровому діабеті, стверджують учені з університету Джорджії в США. Вчені дослідили 24 види спеції, що були придбані у звичайному магазині, та з’ясували, що, крім високого вмісту антиоксидантів, вони також перешкоджають утворенню речовин, які сприяють ураженню тканин при діабеті.
Отож, сміливо приправляйте свої страви відповідними спеціями, і смачніше і для здоров’я користь.
01.09.2011 | Підготувала Аліна БУДАФЕНКО |
Рівне-Ракурс №10 від 01.09.2011p. На головну сторінку |