№523 від 20.10.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Консультація
До закрепів призводить сидяча робота, стреси й неправильне харчування. За оцінкою медиків, на цю недугу страждає майже 90% дорослого населення. Люди хворіють, але до лікарів здебільшого не звертаються, бо - соромно.
Спричинені закрепами проблеми зі здоров’ям має кожен третій, однак не всі здогадуються про їхні причини. Закреп - це коли протягом місяця-двох стул буває рідше, ніж три рази на тиждень. Його причини різноманітні - сидяча робота, відсутність рухової активності, часті стреси, брак у меню клітковини, вживання недостатньої кількості рідини, різноманітні захворювання (як ось, підшлункової або щитоподібної залози), зловживання ліками і навіть ігнорування своїх природних потреб. Якщо не відгукуватися на поклик кишківника, він перестане посилати відповідні імпульси у головний мозок, відтак стане млявим і лінивим. Причиною закрепу може бути навіть перенасичення організму калієм тощо.
Основні причини закрепів:
• Вживання в їжу рафінованих, перероблених продуктів, бідних на клітковину (біле борошно, цукор, шліфований рис, ковбаси з різними консервантами та добавками тощо).
• Малорухливість. Гіподинамія - далеко не безневинне явище, як це здається багатьом. Вона погіршує процес кровообігу, постачання клітин поживними речовинами, виведення шлаків, що створює підґрунтя для розвитку багатьох хвороб.
• Погана екологія. Забруднені шкідливими речовинами повітря, вода, ґрунт можуть спричинити захворювання кишківника (коліти, поліпи тощо). Ці недуги часто супроводжуються закрепами. Зважаючи на розмаїття ймовірних причин, з’ясувати справжню має лікар. Самолікування, у тому числі вживання послаблювальних рослинного або хімічного походження, може бути небезпечним, якщо кишківник не працює через пухлину або якусь хірургічну патологію.
Щоб кишківник працював, як годинник
Пийте не менше 2-2,5 літра рідини на день. Ліпше віддати перевагу чистій воді, та загальний обсяг рідини може бути включно з чаєм, кавою, першою стравою. Щоб уранці запустити кишківник, лікарі радять натще випивати склянку чистої холодної води.
Включіть у меню клітковину. Насамперед, це фрукти й овочі у сирому вигляді. Клітковини дуже багато у гарбузі, у пшеничних висівках (у разі їх споживання потрібно збільшити прийом рідини). Харчові волокна містить чорнослив, вівсянка, груші, яблука. Корисно їсти розсипчасті каші, наприклад, гречану.
Збільшіть фізичну активність. Корисно ходити пішки, бодай підніматися пішки по сходах, робити гімнастику, фіззарядку. Ходіння на місці, високо піднімаючи коліна, присідання, вправа “велосипед”, лежачи на спині, качання преса - вправи, які допомагають запобігти закрепам, оскільки вони допомагають тримати у тонусі передню стінку живота. Займатися гімнастичними вправами потрібно щодня не менше 20 хвилин.
Смійтеся на здоров’я. Сміх запобігає закрепам з різних боків. По-перше, під час сміху живіт рухається й мимоволі масується кишківник. Друге, він допомагає звільнитися від стресу. Внаслідок тривалого напруження відбувається збій у роботі нервової системи. Імпульси блокуються і, як наслідок, виникає закреп.
Остерігайтеся шкідливостей. Алкоголь, надмірна кількість кави, шоколаду, суха їжа шкодять кишківнику. У переліку шкідливостей рафінована олія. Вона утворює у шлунку плівку, що утруднює перетравлювання вуглеводнів і білків. Нерафінована олія шкідливої дії не має.
Не напружуйтеся. Інакше ризикуєте мати геморой, анальні тріщини. Напруження під час дефекації може спровокувати підвищення артеріального тиску і зменшити частоту серцебиття.
Дотримуйтеся режиму. Лягати спати потрібно в один і той же час. Таким чином ви будете вранці вчасно прокидатися, щоб не поспішаючи поснідати і опісля відвідати туалет.
Тренуйте кишківник. Кишки можна “дресирувати”. Після сніданку потрібно йти до туалету, навіть якщо немає позиву, побути там, але не напружуватися. За якийсь час кишківник звикне до режиму.
Не ігноруйте позиви. Дотримуйтеся правила: “Якщо кишка кличе, йди їй назустріч, як на найважливішу зустріч дня”.
20.10.2011 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2011p. На головну сторінку |