Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №527 від 16.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Факт

З рівненських аптек зник антидепресант

З рівненських аптек зник антидепресант

Пацієнти психіатрів скаржаться: з аптек у Рівному зник амітриптилін - один із найстаріших, найдешевших та відомих усім антидепресантів.

Із запитанням, чому так сталося, ми звернулися до начальника інспекції з контролю якості лікарських засобів у Рівненській області Сергія ЛЕБЕДЯ.

- Амітриптилін визнали наркотичним засобом, - відповів пан Сергій. - Відтак тепер його можна придбати в аптеках лише за “рожевим рецептом”.

“Чи залишилися у Вас на складі запаси амітриптиліну?” - запитуємо директора аптечної мережі Сергія ШИЛЯЄВА.

- Пропозицій від дистриб’юторів на фармакоринку України немає, - відповів пан Шиляєв. - Постановою Кабміну №4 від 5.01.2011 року його віднесли до наркотичних речовин. Щоправда, після цього дозволили реалізувати залишки за звичайними, “білими”, рецептами. Сьогодні увесь залишок згаданого антидепресанту вичерпано.

Із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до лікаря-психіатра Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Василя ГАЛЯБАРА.

- Я проти того, щоб забороняти продаж амітриптиліну без спеціальних рецептів, - говорить пан Василь. - За 33 роки роботи мені не трапився жоден випадок залежності від амітриптиліну. Ймовірно його заборонили через те, що він може нести суїцидальну та смертельну загрозу. Між тим, загрозу самогубства несуть всі снодійні, а небезпечним для життя, наприклад, є їзда на велосипеді чи алкоголь.

Амітриптилін - трициклічний антидепресант, який застосовується під час депресій із тривогою.

16.11.2011Олесь ПОЛІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2011p. 
На головну сторінку