Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №529 від 01.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Що забили, те і з’їли

Що забили, те і з’їли

Зважаючи на стан навколишнього середовища, відому фразу “Скажи мені, що ти їси, і я скажу тобі хто ти”, можна перефразувати так - “Скажи мені, що ти їси, і я скажу скільки ти проживеш”. Справа у тому, що через брак часу або особисту неуважність, ми не надто переймаємося якістю продуктів, що потрапляють на наш стіл. Але потім, усі як один дивуємося, чому стаємо постійними клієнтами аптек та лікарень.

Сьогодні, коли сезон полювання на диких тварин у самому розпалі, та враховуючи, що значна частина мисливців є жителями міста, звертаємо увагу не те, що вполоьвані трофеї (м’ясо дикого кабана) необхідно піддавати дослідженням на трихінельоз в державних лабораторіях ветеринарної медициин на місцях (в районах), а в м.Рівне такі дослідження можна провести в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках міста, які є атестовані в Єдиній системі вимірювань. Дослідження на трихінельоз є безкоштовним. Чого ж так переймаються працівники ветеринарної служби Рівного?

Трихінельоз - захворювання тварин та людей з гострим чи хронічним перебігом вираженого алергічного характеру. Ця хвороба дуже небезпечна ускладненнями. Природнє зараження трихінельозом зареєстровано у багатьох видів тварин (свиней, диких кабанів, ведмедів, собак, котів, борсуків, вовків, лисиць та інших), а також у людини, - розповідає начальник управління ветеринарної медицини у місті Рівне Анатолій САСОВСЬКИЙ. - Зараження людини відбувається при вживанні м’яса або напівкопчених м’ясних виробів, які містять трихінели. Найчастіше - це свинина або м’ясо дикого кабана. Також потрібно пам’ятати, що сало з прошарком м’яса може бути заражене трихінелами, причому соління та коптіння не вбиває личинок трихінел.

Людина заражається трихінельозом при поїдані непровареного або погано провареного м’яса. У людини підвищується температура тіла, з’являється слабкість, набрякають ноги.

Оскільки кожен має дбати про своє здоров’я самостійно, при виникненні перших симптомів захворювання, яке на вашу думку пов’язане з вживанням м’ясної продукції, одразу звертайтеся по медичну допомогу. А з метою упередження небезпечної хвороби дотримуйтеся вимог термічної обробки при приготуванні страв з м’яса, не купуйте м’ясну продукцію на стихійних ринках, без проведеної ветеринарно-санітарної експертизи, не проводьте подвірний забій тварин без ветеринарно-санітарного контролю, не згодовуйте домашнім тваринам субпродукти невідомого походження, проводьте дератизацію стійлових приміщень у приватних садибах.

Трихінельоз - небезпечна хвороба, ускладнення можуть викликати інвалідність і навіть смерть. Зараження людини відбувається при вживанні м’яса диких або домашніх тварин, зараженого личинками трихінел. Від людини до людини хвороба не передається.

Інкубаційний період триває від 7 до 40 днів. Хвороба проявляється підвищеною температурою, болями в м’язах, висипаннями на шкірі, розладом стулу, набряком повік, обличчя. Симптоми залежать від ступеня зараження.

01.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 01.12.2011p. 
На головну сторінку