Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №533 від 29.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наука

Від відходів до альтернативного палива

Щоб навчатися утилізувати міські побутові відходи і використовувати паливо на їх основі в технології виготовлення будівельних матеріалів, фахівці Національного університету водного господарства та природокористування відвідали польське місто Кельце. Неподалік нього на цементному заводі “Новини” вже близько десяти років використовується альтернативне паливо.

- Під час поїздки ми ознайомилися з особливостями технології спалювання сміття у цементних печах, європейськими нормами щодо хімічного і речовинного складу відходів, які придатні для утилізації при виробництві цементу, - розповідає завідувач кафедри екології професор Микола КЛИМЕНКО. - На відміну від звичайної технології спалювання відходів, їх утилізація в цементних печах дозволяє значно знизити забруднення довкілля, оскільки горіння відбувається у високотемпературному середовищі (близько 1800 градусів), що сприяє практично повному розкладанню речовин.

Вивчивши виробництво та його вплив на екологію, науковці підтвердили можливість і екологічну безпеку утилізації твердих побутових відходів у Рівному через переробку їх на альтернативне паливо та використання для часткової зміни традиційного. Але обов’язково за умови постійного і незалежного лабораторного контролю за виділенням шкідливих речовин.

Нагадаємо, що для вирішення проблеми зі сміттєзвалищем, неподалік від Рівного нещодавно почалося будівництво сучасного сміттєпереробного заводу.

29.12.2011Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2011p. 
На головну сторінку