Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №546 від 05.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

За бурштин відповідатимуть посадами

За бурштин відповідатимуть посадами

Рівненщина - єдина в Україні область, де є поклади бурштину-сирцю. Проблемою його незаконного видобутку, яку ребром поставили правоохоронці, неабияк зацікавились органи виконавчої влади. Голова облдержадміністрації Василь Берташ для проведення виїзної колегії обласної адміністрації Сарненщину вибрав неспроста.

- Тема заходу - нелегальний видобуток бурштину-сирцю та процвітання грального бізнесу в селищах і містах обласного підпорядкування, - зауважив він.

Відтак, до райцентру з’їхались голови районних адміністрацій, очільники міст, керівники територіальних громад “поліської околиці”, начальники правоохоронних органів та керівники міськрайорганів міліції, аби розробити шляхи боротьби із незаконним видобутком природного багатства - бурштину.

Згідно зі статистикою, упродовж 2011 року працівники міліції затримали 72 особи, які займались незаконним видобутком бурштину-сирцю. За цими фактами було порушено 33 кримінальні справи. При цьому у правопорушників вилучили 73 мотопомпи кустарного виробництва, понад три кілограми бурштину та 18 автомобілів різних марок. Уже з початку 2012 року органи внутрішніх справ провели чотири такі рейди, під час яких зареєстрували 54 факти протиправної діяльності у цій сфері, порушили 12 кримінальних справ. Нині ж поблизу Клесова організоване постійне цілодобове патрулювання мобільних груп, охорона, у складі співробітників “Беркуту”, виставлена поблизу промислової зони ДП “Укрбурштин”. Однак, нинішні напрацювання є мізерними, якщо взяти до уваги завдані природному середовищу збитки.

- На селі владою вважають і органи виконавчої влади, і місцеве самоврядування, і правоохоронців. Сьогодні, як ніколи, ми повинні консолідовано реагувати на прояви корупції, злочинності, нелегального видобутку бурштину, функціонування гральних автоматів. І коли в кожному районі цю “підводу” тягнутимуть спільно, то там буде і порядок, і результат, - зауважив Василь Берташ.

Оскільки проблема для області не нова, вирішити її, переконаний очільник області, має Закон України “Про бурштин”, який легалізує видобуток сонячного каменю, вивівши його з переліку дорогоцінного каміння. Торік відповідний закон ухвалила Верховна Рада, втім, потому його відправили на доопрацювання. Тож Василь Берташ під час виїзної колегії у Сарненсько-

му районі розповів, що, аби пришвидшити прийняття закону, надіслав листи на адресу Президента та Прем’єр-міністра. Адже легалізація видобутку бурштину сприятиме наповненню бюджетів усіх рівнів, а отже будуть кошти для виконання соціальних проектів.

Тим часом в області жорстко боротимуться зі старателями, запевнив очільник області, оглянувши ділянку у смт Клесів, де нелегально видобувають бурштин-сирець. Нині територія нагадує поверхню Місяця. У подальшому ця земля, кажуть спеціалісти, ні для чого не придатна. І таких “місячних пейзажів” у Сарненському районі майже 57 гектарів (загалом в області - 200 гектарів). Крім того, таке сусідство ускладнює роботу ТзОВ Клесівський кар’єр нерудних копалин “Технобуд”, оскільки вода, яку старателі використовують для вимивання бурштину, затоплює кар’єри та спецтехніку. Є на підприємстві й проблема з кадрами, позаяк, маючи більший заробіток від видобутку сонячного каменю, місцеві жителі не

погоджуються працювати за 5 тисяч гривень(!) у місяць.

Відтак Василь Берташ дав силовикам та місцевій владі місяць на боротьбу з нелегальними старателями на Рівненському Поліссі. “У моєму дорученні буде чітко розписано, що треба зробити виконавчій владі, правоохоронним органам, щоб у подальшому подібних прецедентів більше не траплялось. А якщо за місяць вони не виконають покладених на них обов’язків, значить комусь варто шукати інше місце роботи”.

05.04.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2012p. 
На головну сторінку