Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №548 від 19.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оточення

Як не потрапити у секту?

Як не потрапити у секту?

Що робити, коли ваша дитина потрапила в тоталітарну секту

якось їхав у дизелі з чоловіком, який сповідував одну з індійських релігій. Він розповів, що до навернення до неї у юності він мав депресивні та суїцидальні схильності (останній термін означає “схильність до самогубства”). Однак коли пізнав Крішну з Вішною, усі проблеми вичерпалися. Щоправда, чоловік не зациклювався на заповідях Крішни - розповів, наприклад, що любить життя та секс - займаються із коханою дружиною оральним сексом (що заборонено ведичною релігією), але вони цим не дуже переймаються. Я пригостив співрозмовника пепсі, а він мене - “халавою” (індійською халвою, яку, в цілому, не бажано їсти християнам. Але я тоді цього не знав).

Разом із тим, у мене є інший знайомий, захоплення якого ведичною релігією призвело до виникнення психічного захворювання. Потрібно дивитися на ситуацію у контексті життєвих обставин людини, її потреб, світогляду, ставлення до заповідей релігійної організації та її віровчення, чи гнучке воно й розсудливе, чи ні. Ще один приклад: “Теле-Ракурс” писав про Тома Круза, який щасливий у сайєнтології, яку багато хто вважає “сектою”, але можна навіть у рідній православній церкві знайти нещасливих людей, які сприймають її вчення фанатично, буквально, як законники та фарисеї.

Що ж означає термін “секта”? Згідно з Вікіпедією, секта (лат. secta - школа, навчання, від лат. Sequor - іду) - термін, який використовується для позначення релігійної групи, що відокремилася від основного релігійного спрямування. У деяких джерелах поняття “секта” трактується ширше. Так називається будь-яка група (релігійна або нерелігійна, що відокремилася або нова), що має своє вчення і свою практику, відмінні від пануючої церкви чи ідеології. Володимир Даль визначив слово “секта” як “братство, яке прийняло своє, окреме навчання про віру; згоду, толк, розкол чи єресь” (вказавши, що слово походить із французької мови).

“Секта - це суспільство врятованих, які прагнуть відокремитися і відгородитися від зовнішнього світу... секта - союз людей, які отримали вищу релігійну атестацію” (Макс Вебер).

Православний релігіє- та сектознавець Олександр Дворкін розуміє цей термін, як “закриту релігійну групу, що протиставляє себе основній релігійній громаді (чи основним громадам), які будують певну культуру країни або регіону”.

Тоталітарна секта - організація, що представляє небезпеку для життя і здоров’я громадян і часто існує у формі релігійної, громадської, комерційної, освітньої або оздоровчої організації для прикриття різного роду протиправної діяльності. Поняття (термін) “тоталітарна секта” використовується в кримінології, соціології, психології, трапляються в енциклопедіях, в нормативно-правових актах країни та її суб’єктів. Популярніше кажучи, тоталітарні секти - це організації, в яких на примусових (або “примусово-добровільних”) засадах, або за допомогою маніпулятивних психотехнік людину змушують вірити в певні установки, світоглядні позиції, які шкодять їй самій, близьким та оточуючим, витягують із неї гроші та інші ресурси (час, увагу, можливість духовної самореалізації, цінності).

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВИ САМІ ЧИ ВАШІ РІДНІ ПОТРАПИЛИ В ТОТАЛІТАРНУ СЕКТУ? ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ЦЬОГО?

1. Передусім, зрозуміти, чому це відбулося. Усі люди мають потребу у любові, визнанні, належності до якоїсь групи, у заповненні чимось своєї “духовної пустоти”. Може, проти людини використали її самотність? Може, ви самі недодали їй любові та розуміння?

2. У будь-якому випадку, не сперечайтеся із “рідним сектантом”, особливо в агресивній та образливій формі. Дайте йому та собі час на роздуми... Сходіть “у розвідку” - може, це насправді цікава та дружелюбна організація? Батьки колишньої “татушки” Юлії Волкової прийняли її нетрадиційну орієнтацію “по приколу” - і от, минули роки, Юля забула про дівчат, одружилася й має дітей. Психологічний закон: коли ми приймаємо щось у собі чи в інших - тоді людина починає змінюватися. Коли “боремося із собою” - то поглиблюємо проблеми, як, наприклад, при курінні чи схильності до капостей. Звісно, якась частка самоконтролю потрібна, але не слід тиснути на себе чи інших. Слід бути собою, й дозволити це іншим, якщо це не несе явної загрози самій людині, чи суспільству (приміром, схильність до того ж самогубства чи кримінальних злочинів).

3. Як би це не звучало, зверніться до Бога та попросіть у нього мудрості, й щоб він відкрився вам. Будьте наполегливі у молитві. І пам’ятайте, що одні знаходять Господа в православ’ї, інші - в протестантизмі, ще інші - в католицизмі, і т. д. “Якби я народився у родині бідних індусів, то теж поклонявся б священним водам Гангу, - пише Дейл Карнегі. - Як би я мав характер свого ворога, то вчиняв би, як він”. Зумійте поставити себе на місце іншої людини. Життя й так складне - навіщо його далі ускладнювати?

4. Побачте плюси в тому, що ваш родич - “сектант”, так би мовити. Якщо він прихильник вчення індійського гуру Шрі Чінмоя - то він багато бігатиме й думатиме про здоров’я. Якщо він належить до “культів”, в центрі яких стоїть розповсюдження біодобавок чи речовин для покращення здоров’я - то він буде фітофармакологічно освічений та зможе заробити певні гроші. Якщо ваше дитя - сайєнтолог, значить, ваша рідна людина не стане жертвою залежності від психіатрів чи платних психоаналітиків. Якщо хтось - мормон чи адвентист Сьомого дня, значить, вестиме здоровий спосіб життя й не зловживатиме кофеїном, а тим більше тютюном, алкоголем чи наркотиками. Якщо - Свідок Єгови, то, принаймні, вивчатиме Біблію й буде зайнятим (охрещені Свідки зобов’язані багато проповідувати), отже, не буде часу на депресію, хуліганство й інші непотрібні речі, які часто трапляються під час бездіяльності. Якщо цікавиться англіканською церквою чи ЛБГТ (лесбі/бісексуали/геї/трансгендерні люди) - християнами - значить, зможе прийняти свої гомосексуальні схильності, й ви зекономите на психоаналізі й антидепресантах. Якщо крішнаїт - значить, не отруїться ковбасою, неякісною горілкою чи не стане сексуально розпусним/розпусною. Теоретично. МИ НЕ ВВАЖАЄМО ВИЩЕЗГАДАНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТОТАЛІТАРНИМИ СЕКТАМИ, ПРОСТО ОЗВУЧУЄМО ПОПУЛЯРНІ МІФИ, СТЕРЕОТИПИ, Й СПРОСТОВУЄМО ЇХ. Зрештою, так вчить світська психологія - оптиміст має у всьому бачити позитивне.

5. Водночас, будьте реалістом і зберігайте об’єктивність. Організації на зразок сатаністів, “Білого Братства” чи “АУМ Сінрікьо” у своєму сповіданні містять реально небезпечні речі (так, у деяких з них приносяться людські та тваринні жертви, заохочують до самогубства, окультизму, спіритизму, наркотиків тощо). Тут справді треба запастися любов’ю до рідної людини, безмежним терпінням у разі необхідності й можливістю звернутися до різних “експертів” - юристів, релігієзнавців, психотерапевтів, і навіть до сектознавців та психіатрів, наркологів. Нагадаємо, що в Москві існує Православний Душеопікунський центр ім. Іоанна Кронштадського для жертв тоталітарних сект, окультизму та наркотиків - ним керує доктор медичних наук, лікар-психоневролог і водночас ієромонах (священик-ченець) о.Анатолій Берестов - ви можете знайти координати Центру в Інтернеті. Обираючи лікарню для рідної людини, зупиніться на тій, де є православна церква (неважливо, якого Патріархату) чи християнський Дім Молитви. Нагадаємо, що в м.Почаєв Кременецького району Тернопільської області (до 100 км від Рівного) паралельно є і психіатрична лікарня, і Почаївська Лавра із готелем, де монахи-екзорцисти проводять сеанси вигнання злих духів із людини, яка постраждала від окультизму, спіритизму та небезпечних тоталітарних сект.

6. Пам’ятайте, аби людина звільнилася залежності від тоталітарної секти - вона сама має усвідомити, що залежна й погодитися на лікування. Тиск, суди, “5 психіатрична бригада” може лише ускладнити ситуацію. Майкл Джексон народився у родині Свідків Єгови - це загальновідомий факт, про це є багато посилань в Інтернеті. Однак подумайте: що сталося внаслідок його конфліктів із рідними? Уїтні Хьюстон народилася і з дитинства співала у баптистській церкві. Однак чим закінчилися сварки її мами із колишнім чоловіком, і з цього приводу також? Звісно, у першому випадку були ще стосунки з неповнолітніми, у другому - наркотики та змішування алкоголю й антидепресантів. А от погляньте на Мадонну: вона колись цікавилася Кабалою, однак її друзі та рідні прийняли її світогляд, і з часом Мадонна відмовилася від Кабали. Зараз Кабалою зацікавилася Лоліта Мілявська, й її рідним та друзям доводиться виявляти терпіння, любов та молитися за неї.

7. Вивчіть “ворога” всебічно, якщо він насправді є ворогом. Якщо не можете змусити себе сходити на зустріч “сектантів” - принаймні, поцікавтеся для себе їх літературою. Дізнайтеся думку експертів - релігієзнавців, лікарів, психологів, юристів. Пошукайте інформацію в Інтернеті, не оминайте й “позитивної, рекламної” інформації - у ній може виявитися частина правди, або причина, чому вас чи вашу дитину цікавить ця секта. Якщо Інтернет недоступний, чи ви ним не володієте - пошукайте інформацію у книгах безкоштовних бібліотек чи на церковних книжкових розкладках. Лише подбайте, щоб ці книги не потрапили на очі вашому “чаду-сектанту” й у жодному разі не кладіть їх на видних для нього місцях. У кращому випадку буде сварка чи ігнорування, у гіршому - внутрішній конфлікт вашого рідного, ворожнеча з вами, чи він може просто піти з дому - прямо в секту.

Пам’ятайте: найперші ознаки секти - це нещире “бомбардування любов’ю” й заволодіння інформацією про вас (базовими координатами, номерами телефонів, домашньою та електронною адресою, таємницями про вас) - будьте обачні, коли поширюєте свої дані.

Очевидно, універсальних рецептів не існує. Це хіба що щирий пошук Бога, молитва до нього, а згідно з порадами Карла Густава Юнга - також “це гумор та альтруїзм”. До речі, всесвітньо відомий психолог К.Г.Юнг вважав КОНСТРУКТИВНУ релігію та віру потужними психотерапевтичними засобами.

ЯК ПОКИНУТИ ТОТАЛІТАРНУ СЕКТУ (коментарі)

- Для того, щоб покинути секту, людина має як мінімум усвідомити, що вона в ній знаходиться, - каже Сергій ОДАРЧЕНКО, православний психолог, представник організації “Твереза Україна”. - Ознакою секти є маніпулювання людьми та повний (тотальний) контроль за їх свідомістю. Людині подається лише вигідна тоталітарній організації інформація, інші дані та людей, які критикують, закликають ігнорувати. Я рекомендую читати більше книг, Святих отців та Біблію, а також стежити за якісними засобами масової інформації. Якщо друзі й рідні постійно кажуть, що ви в небезпеці - може, слід до них прислухатися? Також корисно знайти духовно зрілу та авторитетну людину, і порадитися із нею. Водночас, маю зазначити, що навіть у православ’ї людина може стати сектантом - якщо вона надто буквально сприймає якусь істину, і перестає любити. Дерево пізнається за плодами - справжня християнська церква виявляє віру, надію та любов. Потрібно також звернутися до Господа Бога, щоб він допоміг знайти людині правдиву дорогу.

- Якщо людина узалежнилася від тоталітарної секти, вона має зателефонувати комусь із рідних чи друзів, які в емоційно-психологічному плані є впливовими та авторитетними, - радить Інга ДРОЗД, психолог Центральної міської лікарні м.Рівне. - Якщо ж людина знаходиться у тоталітарній організації (типу мафіозної чи зв’язаної із торгівлею людьми), вона має передусім вийти з неї. Завжди мають бути про всяк випадок координати тих людей чи організацій, які захистять та підтримають.

19.04.2012Олесь ПОЛІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2012p. 
На головну сторінку