Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Екоконтроль

Необ’єктивно чиста Рівненщина

Необ’єктивно чиста Рівненщина

Повітря є найціннішим природним ресурсом - джерелом життя на Землі. Водночас, як засвідчили проведені органами прокуратури перевірки, масштаби його забруднення відходами виробництва набули сьогодні загрозливого характеру. Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області видало 1308 дозволів суб’єктам господарювання, які здійснюють викиди в атмосферне повітря. Лише в Рівному 9 підприємств забруднюють атмосферне повітря перевищеним вмістом різноманітних “поганих” сполук.

Наприклад, ДП “Костопільський ветсанзавод”, порушуючи вимоги природоохоронного законодавства, самовільно втричі (!) збільшив потужність своєї діяльності, а відтак понаднормово викидав забруднюючі речовини без відомчого контролю.

Прокуратура області відреагувала миттєво, і за всі порушення до адміністративної відповідальності притягнули директора та інженера з охорони праці і техніки безпеки ДП “Костопільський ветсанзавод”. Крім того, керівництво ветсанзаводу зобов’язали облаштувати підприємство сучасним ефективним пилогазоочисним устаткуванням та забезпечити проведення відомчого лабораторного контролю за вмістом забруднюючих речовин у викидах від стаціонарних джерел та на межі санітарно-захисної зони.

На горіхи отримав і головний санітарний лікар Костопільського району, проти якого за неналежне забезпечення державного контролю за станом атмосферного повітря порушили дисциплінарне провадження, а керівнику Держекоінспекції в області - внесли подання.

Тим часом свою стурбованість висловили мешканці смт Квасилів Здолбунівського району. Вони розповіли, що у ніч з 27 на 28 квітня цього року їх будівлі, зелені насадження та дороги у селищі зненацька припали пилоподібною речовиною сірого кольору.

На місці події працювала спеціальна комісія у складі працівників природоохоронної міжрайонної прокуратури, санітарно-епідеміологічної служби, екологічної інспекції. З’ясувалося, що викиди забруднюючих речовин (сухої суміші з глини, крейди і суглинків) здійснило ПАТ “Волинь-Цемент” при запуску обертових печей.

У результаті замірів промислових викидів в атмосферне повітря Держекоінспекція не виявила перевищень нормативів гранично допустимих викидів, оскільки на момент перевірки працювали електрофільтри.

Однак, прокуратура області з таким висновком не погодилась і зобов’язала Держекоінспекцію в області провести повторну перевірку діяльності цього підприємства, Рівненським природоохоронним міжрайонним прокурором внесено начальнику інспекції подання з цих питань.

Наразі прокурори перевіряють транспортно-дорожний комплекс, який також є одним із найпотужніших джерел забруднення навколишнього середовища. Наразі такі перевірки вже проведені у діяльності транспортних засобів, що перевозять пасажирів у районі “Луцького кільця” та на автостанції “Чайка” у місті Рівне. І порушення таки мають місце.

За словами старшого помічника прокурора Рівненської області з питань захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері Анни-Марії Дзівак, численні факти наднормативних забруднюючих викидів у повітря, на жаль, є наслідком послаблення нагляду з боку контролюючих органів та не використання ними у повному обсязі наданих законодавством повноважень щодо тимчасового обмеження, заборони (зупинення) чи припинення діяльності об’єктів, що забруднюють довкілля.

Відтак, 75 власників джерел забруднення повітря ще й досі зволікають з поновленням дозволів на викиди. Натомість, збитки за несанкціоновані викиди Держекоінспекція нарахувала лише для 7 суб’єктів господарювання на суму 14 тисяч гривень.

Недоліки та прорахунки встановлені і під час моніторингу атмосферного повітря Рівненським обласним центром гідрометеорології. Наприклад, спостереження за атмосферним повітрям у Рівному наразі проводять лише на трьох стаціонарних постах: у районі залізничного вокзалу, автовокзалу та мікрорайоні Ювілейному, а в умовно “чистих зонах” (парках чи зонах відпочинку) - ні.

За таких умов стан забруднення атмосферного повітря міста Рівне фактично оцінюється необ’єктивно, а лише в конкретних точках.

23.05.2012



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2012p. 
На головну сторінку