Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

“Здорова тарілка”

“Здорова тарілка”

Наближається літо і ви прагнете виглядати якнайкраще. Тоді потрібно не лише поспішати, але й пам’ятати - щоб бути у формі, одного бажання замало, доведеться добряче попрацювати. Передусім потрібно звернути увагу на здорове і правильне харчування. Адже те, що ми їмо, зумовлює наш зовнішній вигляд.

Дати корисні поради і розповісти про здорове та корисне харчування до Рівного завітав президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег ШВЕЦЬ.

- Сьогодні захворюваність і смертність у світі в значній мірі пов’язані з нездоровим способом життя, в тому числі і з не здоровим харчуванням, - розповідає дієтолог. - З наступного року в Європі працюватиме нова політика в охороні здоров’я під назвою “Здоров’я - 2020”. Україну ця програма не омине. Дієтологами буде розроблений розділ, де ми даватимемо рекомендації щодо здорового харчування.

Рівняни ж, за словами дієтолога, у недостатній кількості споживають рибу та фрукти. Також велике значення має калорійність, баланс продуктів та задоволення від їжі. Та аби бути здоровим і гарно виглядати, дієтолог радить дотримуватися правил харчування “здорової тарілки”. На ній присутні 5 категорій продуктів: овочі, фрукти, які мають щодня споживатися по півкілограма, продукти злаків, білкові продукти, що мають переважно споживатися за рахунок жирної морської риби, і молочні продукти, які бажано споживати з низьким вмістом жиру.

Також Олег Швець розповів, як краще харчуватися влітку.

- Важливим улітку є вибір напоїв, що ми п’ємо, - розповідає фахівець. - У цей період потрібно випивати більше рідини. Перевагу надавати якісній артезіанській воді. У цей період тіло просить більше води, постійно хочеться пити, з’являється надмірна пітливість. А з потом, крім рідини, люди втрачають мінеральні речовини. Тому віддаючи перевагу мінеральним водам і зеленому чаю, ви легко заповните втрачені мікроелементи. У спеку небажано пити каву, солодкі соки і газовану воду - вони погано втамовують спрагу.

Влітку підвищені вимоги до харчування. Вони стосуються безпечності продуктів. Зокрема, дотримуватись чистоти, аби уникнути отруєнь та інфекцій.

У жарку пору року краще відмовитися від жирної і важкої їжі. Жирні сорти м’яса і риби слід замінити пісними. Бажано зменшити споживання бобових культур, випічки, хліба. Влітку незамінні свіжі овочі, вони здатні майже в повному обсязі задовольнити потребу у їжі. Використовуйте зелені салати, кріп, петрушку, вони урізноманітнюють ваш стіл, зроблять їжу смачніше.

Не забувайте про фрукти, тим більше, що влітку їх велика різноманітність. Груші, дині, персики та інші фрукти, як і овочі, легко засвоюються нашим організмом, насичуючи його вітамінами і мікроелементами.

Загалом, аби бути здоровими, потрібно дотримуватися трьох незмінних правил - здорова їжа, фізична активність та відмова від шкідливих звичок.

Корисні поради:

• Прийшовши в офіс або додому із спекотної вулиці, у жодному разі не пийте холодну воду, каву, а тим більше алкоголь. А ось гарячий неміцний чай (краще всього зелений) або мінеральна вода кімнатної температури допоможуть вам швидко прийти в тонус і налаштуватися на робочу хвилю.

• Навіть пристрасним “м’ясоїдам” у спекоту лікарі радять відмовитися від тваринних білків або, принаймні, скоротити їх порції. Літній раціон повинен включати легші рослинні білки, злакові, овочі та фрукти. Навіть рибу і морепродукти краще залишити на прохолоднішу пору.

• Оскільки вода гасить вогонь, часте пиття допоможе нам оберегти тіло від нещадної літньої спеки. Той, хто постійно зволожує тіло водою і свіжими напоями, зводить до мінімуму висушувальну дію тепла і збереже здоров’я та бадьорість впродовж всього літнього сезону. Всілякі фруктові соки, особливо натуральні, вичавлені зі свіжих фруктів, влітку дуже корисні. Однак водночас слід пам’ятати, що всі кислі напої і страви слід вживати лише в денний час (тобто, коли світить сонце), і ніколи - вночі.

23.05.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2012p. 
На головну сторінку