Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №554 від 31.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпечне дозвілля

Люди, схаменіться - Земля палає!

Люди, схаменіться - Земля палає!

Чергова надзвичайна ситуація охопила Рівненщину цьогоріч. При чому охопила - в прямому розумінні цього слова. Земля палає - люди розважаються, навіть не усвідомлюючи, яких невиправних наслідків буде завдано природі та величезних збитків державі за такого відпочинку. Хтось приїде, скаже: “Кльово відтягнулися”, - а навкруги всеохоплююче полум’я пожиратиме все на своєму шляху. І вирушать численні загони МНС гасити вогонь, рятуючи ліс та живину, що там мешкає, ризикуючи через людські пустощі власним життям.

Саме з приводу запобігання спалахів вогнищ у лісових масивах та роботи серед громадян з профілактики пожеж нещодавно відбулася нарада у Територіальному управлінні МНС України в Рівненській області. Питання профілактики та недопущення пожеж є надзвичайно актуальним на сьогоднішній день. Оскільки наразі найнебезпечніший період щодо виникнення лісового лиха, МНСники закликають мешканців врахувати усю небезпеку літнього лісового відпочинку, дотримуватися правил поводження у лісі, вживати усіх заходів безпеки.

Звісно, стомлені працею та спекою громадяни тільки і мріють завіятися десь на природу, вдихнути свіжість лісу, просто відпочити від трудових буднів. Проте, який же відпочинок без граючого багаття та шашличків, а де м’ясо, там і алкоголь… І, на превеликий жаль, не все закінчується пристойно та благополучно, тоді вже й не до багаття, яке часто-густо залишається не загашеним, і достатньо лише декількох жаринок, щоб спалахнула масштабна пожежа, а відпочивальники та лісові мешканці опинилися у вогняній пастці.

За статистикою, серед причин виникнення лісових пожеж головною вважається антропогенний фактор - 96-98%. Тому особливої уваги вимагає профілактична робота з населенням. Навчання в школах та інших навчальних закладах вже завершилося, діти й підлітки ладні займатися чим завгодно, щоб вбити час, та й зараз вони надто дорослі, чи, принаймні, хочуть такими здаватися, в тому числі і відпочивати прагнуть самостійно. Тому батькам слід бути особливо пильними щодо відпочинку свої чад - де і з ким вони перебувають, чим займаються. Часто підлітки полюбляють потайки від батьків розважитись у лісі, не знаючи елементарних правил поводження з вогнем, а накоївши лиха, лякаються і просто тікають. Коли стає відомо про небезпеку, виявляється, що вже надто велика площа масиву охоплена полум’ям, і лісівники неспроможні впоратися з пожежею, яка миттєво набуває масштабів стихійного лиха. Тоді бійці МНС кидаються в бій проти “вогняного монстра”.

Тільки цьогоріч працівники пожежно-рятувальних підрозділів МНС Рівненщини врятували із вогняного полону 24 громадянина, серед яких шестеро дітей. З-поміж 634 пожеж, які виникли з початку року 41 - сталася у лісі, та охопила в цілому 38 гектарів землі. Вже навіть довелося гасити одну торф’яну пожежу на 80 сотках землі, яка є вкрай небезпечною, позаяк полум’я сягає у глибину, і визначити її масштаби та боротися з нею стає майже неможливим. І причиною всьому - безконтрольна поведінка громадян. Звісно, МНСники вживають необхідні заходи із запобігання надзвичайним ситуаціям, проте тільки свідомість громадян буде запорукою безпеки лісу та нас самих.

Наразі немає заборони громадянам відпочивати в лісі та розкладати багаття, проте відповідальність за завдану шкоду підпадає під кримінальну. Слід зауважити, що згідно з Правилами пожежної безпеки в лісах України, протягом пожежно-небезпечного періоду забороняється відвідування населенням в’їзд транспортних засобів у хвойні насадження при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди. З метою запобігання пожежам у спекотний період закон надає право органам виконавчої влади встановлювати таку заборону на відвідування всіх лісів на території області.

Про заборону населення інформують на основі даних Гідрометеоцентру через створену систему оповіщення. Мешканці повинні знати, що немає потреби блукати лісами в пошуках затишних мальовничих куточків, позаяк для них тільки у Рівненській області облаштовано для відпочинку зручних та безпечних 225 місць, які доступні всім бажаючим та є безкоштовними. Зокрема, поблизу автодороги “Київ-Ковель” та дороги “Варшавка” в районі Володимирця. А в цілому, слід віддавати перевагу листяним лісам для виїзду та безпечного відпочинку. І якщо ви все-таки так прагнете відчути поклик предків, то не будьте при цьому дикунами, а цивілізованими людьми, і хоча б, принаймні, навчіться правильно розпалювати багаття.

31.05.2012Лариса САВКОВА



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2012p. 
На головну сторінку