Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №557 від 21.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Солодке життя - гіркі наслідки

Солодке життя - гіркі наслідки

Якщо хтось шукає здоров’я, запитай його спочатку чи готовий він розпрощатися зі всіма наслідками своєї хвороби - тільки тоді ти зможеш йому допомогти.

Сократ

Ви перевіряли рівень цукру в крові? Давно? Можливо, ніколи? А якщо у вас діабет? Це підступне захворювання довго не спричиняє ніякої тривоги і раптом, як грім серед ясного неба, дає знати про себе тяжкими ускладненнями. Цукровий діабет зустрічається у 20% людей старших 65 років. У США, де зареєстровано понад 16 млн. хворих, вже говорять про епідемію цієї хвороби. З’ясовані не всі причини виникнення діабету. Вчені довели, що є спадкова схильність, але під підозрою і інші фактори: стреси, неповноцінне харчування, ожиріння, наслідки дитячих інфекційних хвороб.

На початку ХХ століття було експериментально встановлено, що цукровий діабет виникає при ураженні певних клітин підшлункової залози, які виробляють гормон інсулін, з нестачею якого пов’язане це тяжке захворювання.

Пізніше виявилось, що хвороба може розвиватися і при нормальному або навіть підвищеному вмісті інсуліну в крові. У залежності від цього розрізняють діабет І і ІІ типів. При захворюванні І типу вміст інсуліну в крові сильно знижений, і хворі не можуть обходитися без його введення. При діабеті ІІ типу вміст інсуліну в крові нормальний або навіть підвищений, але його біологічна дія проявляється дуже слабко. Цукровий діабет ІІ типу найбільш поширений - 87,5% всіх випадків захворювання. На нього страждають люди будь-якого віку, причому чим старша людина, тим ризик вищий.

Насправді діабет - це порушення вуглеводного обміну, при якому погано засвоюється глюкоза (цукор), а вона, як відомо, - джерело енергії. Незасвоєна глюкоза “роз’їдає” судини. Клітинам її не вистачає, і вони намагаються витягнути це джерело енергії через стінки судин, роблячи їх тонкими і крихкими. На такі уражені місця легко сідають атеросклеротичні бляшки.

Накопичення атеросклеротичних бляшок у судинах серця може призвести до інфаркту, а в судинах мозку - до інсульту, а також до хронічної недостатності кровообігу серця і мозку. Дві третини смертельних наслідків серед хворих діабетом обумовлені ураженням серця і судин. Зміни виникають у них на 10-12 років раніше, ніж за нормальних показників цукру в крові. Часті і серйозні ускладнення діабету (особливо при неправильному і недостатньому його лікуванні) - це погане заживання ран, гангрена, ураження нирок, очей.

Існують ознаки погіршення самопочуття, які повинні насторожити кожного. Спрага, сухість у роті, фізична слабкість, шкірний свербіж - привід звернутися до лікаря, який перевірить підозри, призначивши насамперед аналіз крові на вміст у ній глюкози: концентрація рівня цукру в крові натщесерце рівна або більше 6,1 ммоль/л - вже початок захворювання.

Самопочуття хворих на цукровий діабет і перебіг самого захворювання зазвичай залежить від харчування. Найголовніше - дотримуватись дієти. Білки повинні складати 15%, жири - 25-30% і вуглеводи 55% добового споживання. Необхідно обмежувати, а ліпше виключити легкозасвоювані вуглеводи.

Багато людей їдять надто жирну їжу, велику кількість солодощів. Здоровий організм може впоратися з переїданням, переводячи жири у вуглеводи і відкладаючи їх надлишок у вигляді глікогену в печінці і м’язах, як запасне джерело енергії. Окрім цього, надлишки жиру можуть відкладатися в тканинах. Однак у хворих з важкою формою цукрового діабету зайві жири при нестачі інсуліну не згорають. У результаті утворюються кетонові тіла. Їх поява в сечі - тривожний сигнал: можлива діабетична кома. Основні принципи харчування при діабеті: не переїдати, їсти часто (4-6 разів у день невеликими порціями; уникати жирної їжі, при цьому не обмежувати вживання білків (нежирні сорти м’яса, риби).

Своєчасне контрольоване лікування, суворе дотримання рекомендацій лікаря, самодисципліна і певні обмеження дозволяють хворому діабетом вести активне життя, відчувати себе повноцінним членом сім’ї і суспільства.

Особливості харчування

Для хворих на діабет головне дотримуватися жорсткого режиму харчування: їсти в одні й ті ж години, 5-6 разів у день і не переїдати.

При цукровому діабеті потрібно обмежити споживання легкозасвоюваних вуглеводів: цукор, мед, цукерки, варення, здоба, солодкі фрукти і ягоди, виноград, інжир, родзинки, фініки, банани. При важкій формі діабету рекомендується повністю виключити ці продукти з раціону. Так само важливо при цукровому діабеті обмеження жирної їжі, оскільки підвищений вміст жирів у крові провокує прогресування цукрового діабету.

Загальна кількість жирів на добу не повинна перевищувати 40 грамів. Сюди входять: вершкове і рослинне масло, сало, кулінарні жири. Слід жорстко обмежити споживання продуктів, що містять велику кількість жирів: сосиски, жирне м’ясо, сири, ковбаси, сардельки, сметана, майонез. Бажано не вживати смажені, гострі, солоні, пряні і копчені страви, консерви, перець, гірчицю, алкогольні напої.

Вкрай шкідливі для хворих на цукровий діабет продукти, що містять багато жирів і вуглеводів: шоколад, вершкове морозиво, тістечка і торти.

Категорично заборонені будь-які алкогольні напої!

21.06.2012Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2012p. 
На головну сторінку