№557 від 21.06.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Небезпечна пліснява
Пліснява, як і ми - любить комфорт. Підвищена вологість, килимові покриття, висока температура повітря, непровітрювані кімнати - оптимальні умови для її розмноження.
Потрапляючи у дихальну та кровоносну системи, спори можуть спровокувати ряд захворювань: алергічні, опорно-рухового апарату та ревматичні болі суглобів, а також нудоту, запаморочення. Цей список постійно поповнюється, оскільки дослідження в області дії пліснявих грибів на організм людини ще не завершені.
Варто знати, що небезпеці, насамперед, піддаються діти, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. На Заході вже давно використовують термін “синдром хворих будівель”. Грибок розростається катастрофічно швидко, особливо в будівлях з м’якого дерева. Найбільше потерпають від плісняви ті дерев’яні частини будинку, котрі постійно зволожені і слабо провітрювані. Тому при будівництві садових будиночків і дач у жодному разі не можна використовувати сирі дошки, і ті, що вже використовувались. Якщо грибок своєчасно не знищити, то за шість-вісім місяців він зможе “проїсти” деревину наскрізь.
Більшість із нас досить спокійно ставляться до появи плісняви і навіть приписують їй деякі корисні якості - ті, якими володіє пеніцилін. Це ПОМИЛКА! Вкриті пліснявою продукти потрібно викидати в сміття. Справа у тому, що вчені знайшли в плісняві більш як сто токсичних, алергенних та канцерогенних сполук. До того ж пліснява - це не миттєво діюча отрута. Токсини, що містяться в ній, діють на організм не відразу, а накопичуються протягом певного часу, вражаючи печінку та нирки. А з часом саме ці накопичення можуть викликати швидкий ріст ракових клітин.
Чи можна “врятувати” пліснявий продукт? Це не так просто. Зрізану з хліба шкоринку можна викинути в сміття, але в обрізаному хлібі залишаться тоненькі ниточки пророслого пліснявого гриба. Тобто, пліснява на поверхні їжі - свідчення того, що нею уражений весь продукт. Навіть кип’ятіння в домашніх умовах не перетворить зіпсовані пліснявою продукти на безпечні. Тут допоможе лише прогрівання в спеціальній установці з температурою до 120 градусів і вище. Варто врахувати, що гарантією збереження продукту не буде навіть і холодильник, адже пліснява здатна розмножуватися навіть при невисоких температурах.
Як зменшити контакт з алергеном?
• постійно прибирати приміщення, в яких умови сприяють росту плісняви. Після прийняття ванни потрібно насухо витирати всі вологі поверхні, використовуючи розчини, які запобігають росту плісняви;
• необхідно не допускати росту плісняви на кухні - користуватися витяжкою, використовувати одноразові пакети для сміття, ретельно протирати сушки для посуду;
• сушити одяг потрібно лише в провітрюваній кімнаті, де ніхто не проживає;
• овочі та інші продукти слід зберігати не у квартирі або в нижніх відділеннях холодильника;
• отвори вентиляційних шахт потрібно закривати фільтрами;
• Необхідно проводити вологе прибирання і контролювати вологість, особливо зимою. Рівень вологості при грибковій алергії повинен бути 40-50%. Вологість вище 65% потребує використання осушувача повітря чи кондиціонера;
• важливо осушити підвальні приміщення, покращити вентиляцію, відремонтувати сантехніку;
• існує ряд рослин, ефірні масла яких запобігають розмноженню плісняви. Наприклад, монарда, лаванда, чайне дерево, гвоздика.
Якщо не хочете мати проблем зі здоров’ям, пам’ятайте:
1. Не використовуйте в їжу плісняві продукти.
2. У теплу пору року потрібно стежити за термінами придатності продуктів харчування. Особливо обережними треба бути з вареними ковбасами і сосисками, сиром та йогуртами.
3. Обов’язково періодично протирайте стінки та полиці холодильника дезінфікуючими розчинами.
4. Пам’ятайте, чим більше у вашому помешканні килимів, чим вища температура повітря, тим більша ймовірність розмноження плісняви.
21.06.2012 | Галина КАШПЕР |
Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2012p. На головну сторінку |