№559 від 05.07.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здоров’я
Вітамін В2 виконує важливі функції в процесі обміну, відіграє велику роль у процесах росту і дихання. Він необхідний для синтезу білка і жиру, для нормальної роботи шлунку і печінки, бере участь у процесах кровотворення.
На щастя, дефіцит рибофлавіну не так небезпечний для дорослих, оскільки він виробляється в самому організмі (“внутрішнім фактором”) в певних кількостях. І все ж необхідно враховувати потреби організму в цьому вітаміні при складанні денного раціону, особливо для дітей. Якщо у когось з дітей або людей похилого віку з’являються тріщини на губах, слід додати в їжу продукти, багаті на рибофлавін (а також каротин), крім того, протягом 5 - 10 днів рекомендується приймати пивні дріжджі або мигдаль.
При відсутності цих продуктів можна поповнити дієту яловичою або свинячою печінкою, нирками та серцем. Введення рибофлавіну у вигляді таблеток по 2 мг на день (для дорослого) може забезпечити заповнення його недоліку за декілька тижнів.
Серед продуктів, багатих на рибофлавін, перше місце займають дріжджі. Під час епідемії пелагри товариство Червоного Хреста розподіляло їх в районах, де лютувало це захворювання. У 100 г пивних дріжджів міститься удвічі більше рибофлавіну, ніж потрібно людині, - 5,54 мг. Хлібні дріжджі містять половину цієї кількості.
Друге місце за змістом вітаміну В2 займає печінка . У 100 г яловичої печінки міститься 3,96 мг рибофлавіну. Овеча, теляча і куряча печінка містять меншу його кількість, але і вона перевершує мінімальну денну потребу (у кожних 100 г). 120 г нирок і серця покривають щоденну потребу дорослої людини в рибофлавіні. Куряче серце містить більше вітаміну В2, ніж печінка. Вітамін В2 стійкий при нагріванні, але руйнується в продуктах під дією сонячного світла.
05.07.2012 |
Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2012p. На головну сторінку |