№561 від 26.07.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Проблема
Рівненські водойми у небезпеці. Уже другий тиждень поспіль у місті говорять то про дохлу рибу, яка вкрила поверхню річки Устя, то про збільшений рівень бактерій кишкової палички в озері Басів Кут. Зважаючи на останні події, Рівне опинилося у надзвичайній ситуації, яка може порізному відобразитися на мешканцях міста.
Для того, щоб бути впевненими у результаті, ми двічі брали зразки води з озера Басів Кут на дослідження, розповідає головний лікар міської СЕС Юрій РОМЕЦЬ. І наразі встановлено, що у водоймі зросла кількість лактозопозитивної кишкової палички в 4,8 рази. Варто зазначити, кишкова паличка завжди є у воді, але сама по собі негативно на людський організм не впливає. А от при збільшенні її кількості та взаємодії з патогенними організмами, вона може завдати неабиякої шкоди здоров’ю людини.
Причиною зростання кишкової палички головний лікар називає спеку. Адже такої високої температури ми вже не спостерігали декілька років, а тепла вода тільки покращує умови для розмноження бактерій.
Також Юрій Ромець зазначає, що щороку спостерігається збільшення кількості кишкової палички у водоймах, проте зазвичай зростання не перевищує норми.
Озеро Басів Кут з усіх боків забудоване, розповідає доцент кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування Олег ГАЛІК. А цього категорично не можна було робити, жодного будинку зводити, не говорячи вже про житлові масиви! От зараз і маємо ситуацію, коли навіть тільки зайти в озеро є вкрай небезпечно. Швидше за все, хтось із власників цих будинків викинув у воду якийсь непотріб, або викачав туди септик, у когось прорвало каналізацію. Незважаючи на те, що територія біля водойми водоохоронна зона, якось вплинути на ситуацію ми не можемо. З часом вона зміниться сама собою, щоправда, незрозуміло, в який бік. Ми повинні розуміти, що глибина озера на Басовому Куті всього три метри, а за температури, яку ми спостерігали нещодавно, вода нагрілася так, що у ній будьщо могло почати розвиватися, адже умови тільки цьому і сприяли.
Між тим, продовжують з’ясовувати ситуацію, що склалася на річці Устя, де біля ринку “Дикий” плавала дохла риба. Комунальники зібрали близько тонни риби, яку відразу відправили на утилізацію. Що ж сталося з рештою, залишається здогадуватися. Варіантів, що могло спричинити мор риби, вистачає, а от істинну причину з’ясовують і досі.
У нас зараз склалася досить напружена водогосподарська ситуація, розповідає Олег Галік. Це зумовлено декількома факторами.
Перший на території, де простягається річка Устя, розміщено багато водогосподарських об’єктів. Зокрема, всі комунальні підприємства Здолбунова скидають воду в річку. Біля річки є величезна кількість кар’єрів, а видобування сировини із кар’єрів впливає на живлення самої річки. Що стосується Рівного, то річка частково забруднюється каналізаційними стоками. Значне навантаження на акваторію Усті дають і підприємства, що розташовані в Городку.
Другий фактор зарегульованість. Це означає, що оббіг води зменшується, вона рухається з меншою швидкістю, тобто, погіршується самоочисна здатність річки.
І третій неконтрольовані викиди. Тобто, як у місті, так і поза ним, підприємства скидають воду, якою користувалися, але при цьому ніхто не веде ніякого контролю.
Річка, як і людина має певні ресурси, за допомогою яких відбувається самоочищення. Але рано чи пізно ці ресурси вичерпуються, ось чому ми маємо таку складну ситуацію на річці Устя.
Для того, аби змінити ситуацію, нам необхідно ввести систему спостереження. Адже, якби це було не парадоксально, ми навіть не знаємо, скільки води у річці.
Зокрема, замор риби стався через те, що зменшилася проточність води. Колись річка Устя текла під ухилами і за рахунок цього покращувалася очисна здатність водойми. Зараз канал річки випрямлений тобто, всі ухили не збережені, і ми маємо те, що маємо. Все, що потрібно робити сьогодні це повсякчас чистити водойму і збільшити проточність річки.
26.07.2012 | Юлія ГОЛИК |
Рівне-Ракурс №10 від 26.07.2012p. На головну сторінку |