№562 від 03.08.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здоров’я
Аскорбінова кислота підвищує захисні сили організму, обмежує можливість захворювань дихальних шляхів, поліпшує еластичність судин (нормалізує проникність капілярів). Вітамін С має сприятливу дію на функції центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, сприяє кращому засвоєнню заліза й нормальному кровотворенню, перешкоджає утворення канцерогенів.
Аскорбінова кислота міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс-салаті, червонокачанній капусті, картоплі, звичайній капусті. У лікарських рослинах: кропиві, любисток, у лісових плодах. Оптимальна потреба у вітаміні С для дорослої людини 55 - 108 мг; вагітних, що годують грудьми жінок - 70-80 мг, дітей першого року життя - 30-40 мг. Вітамін С дуже нестійкий, він розкладається при високій температурі, при зіткненні з металами, при довгому вимочуванні овочів переходить у воду, швидко окисляється.
При зберіганні овочів, фруктів і ягід вміст вітаміну C швидко зменшується. Вже через 2-3 місяця зберігання - наполовину руйнується. У свіжій і квашеній капусті в зимовий період зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо при смаженні й варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеної картоплі, зануреної в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, а в гарячій воді до 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну С городину для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін С легко переходить у воду, тому варіння картоплі в шкірці скорочує втрати вітаміну С удвічі в порівнянні з варінням очищеної картоплі. Людина, на відміну від переважної більшості тварин, не здатна синтезувати вітамін С і вся необхідна кількість його одержується з їжею, головним чином з овочами, фруктами і ягодами. В організмі вітамін не накопичується. Вітамін С із природних джерел діє на багато ефективніше, ніж синтетичний.
03.08.2012 |
Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. На головну сторінку |