Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №565 від 23.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

“Тюремні розваги”

“Тюремні розваги”

Приміщення на Соборній,16 - це не просто будинок із звичайною історією. Стіни цієї споруди бачили сльози, кров, страти, чули крики відчаю та знемоги. З 1939 по 1950 роки радянська влада розмістила в цьому приміщенні тюрму НКВС. У період фашистської окупації її камери були заповнені в’язнями різних національностей, які мешкали в Рівному й області, та військовополоненими. Аж до початку 50-х років тут утримували й страчували представників інтелігенції, патріотів та членів національного опору.

Пройшли десятки років, але люди й досі пам’ятають той страшний період, адже таку болючу історію неможливо забути.

Нещодавно місце людських страт перетворилося на розважальний комплекс. У приміщенні колишньої Рівненської міської тюрми можна скуштувати піци та пограти у більярд. Будинок із трагічною історією перетворився на місце розваг. Хоча так думають не всі - власники приміщення запевняють, що піцерія і більярд не належать до категорії розважальних закладів.

- Власники мають право робити те, що дозволяє чинне законодавство, - розповідає юрист одного із власників приміщення Сергій МАСАЛОВ. - З юридичної точки зору, існування розважальних закладів тут не забороняється, всі інші проблеми пов’язані з морально-етичними переконаннями. Хочу зазначити, що від обіцянок бізнесмени не відмовляються. Тож після закінчення ремонтних робіт фасаду будинку, вони відновлять існування пам’ятної таблички та створять кімнату-музей, причому, все це вони робитимуть за власні кошти.

Купуючи приміщення, бізнесмени обіцяли, що після реконструкції тут не буде розважальних закладів, а лише офіси і кімната-музей. Але ні одного, ні іншого там поки немає, натомість є піцерія і більярд.

Міський голова розповідає, що власники будівлі повинні дотримались своїх обіцянок - обов’язково облаштувати кімнату-музей.

- Між міською владою і власниками приміщення була домовленість, що розважальних закладів у будинку Соборна,16 - не буде, - зазначає міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Бізнесмени, напевне, подумали, що можна домовитися, але обіцянок не дотрималися. Та це не так. Ми знайдемо спосіб вплинути на них так, щоб всі зобов’язання були виконані.

Власник піцерії “Сицилія”, який орендує частину приміщення, зазначає, що не знав про історію цього будинку, адже сам він із Тернополя.

- На час підписання документів про оренду приміщення я знав, що колись тут була швейна фабрика, - розповідає власник піцерії Василь САПЕЛЯК. - Піцерія “Сицилія” - є орендарями приміщення, а не власниками. Підписуючи договір я не знав, що колись там була в’язниця, також не володів інформацією, що власники приміщення домовилися з міською владою про створення кімнати-музею та меморіальної дошки. З одного боку я розумію, що існує домовленість, яку потрібно виконувати, але з іншого - я справді не знав про ситуацію з цим приміщенням. Якщо вже так склалося - ми згодні допомогти фінансово у створенні кімнати-музею.

Також власник піцерії зазначив, що якщо вони не домовляться із владою та громадою - бізнес згорнуть. Наразі, піцерія “Сицилія” закрита і не працюватиме доки не будуть вирішені всі непорозуміння.

23.08.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2012p. 
На головну сторінку