![]() |
№567 від 06.09.2012p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Небезпека
Світ грибів надзвичайно різноманітний. Фахівці нараховують близько 100 тисяч видів усіх грибів на нашій планеті. У їх число входять і ті, які розвиваються у вигляді плісняви на стінах будинків, на поверхні черствого хліба, сиру, і ті, які уражають людей, тварин, рослини. У цю кількість входять і їстівні, і отруйні гриби. На наш стіл потрапляють не більше 60 видів. Але в них, виявляється, так складно розібратися!
Цьогоріч на Рівненщині зафіксований вже не один випадок отруєння грибами - 28 червня до дитячого відділення Березнівської центральної районної лікарні госпіталізували трьох дітей віком 4 та 5 років. Вони отруїлися грибами. Лікарі врятували їм життя, надавши вчасну й кваліфіковану допомогу. А днями двох потерпілих доставили до обласної лікарні у важкому та легкому стані.
Аби не збільшити статистику отруєнь, прислухайтеся до цих простих порад:
• збирайте лише ті гриби, про які добре знаєте, що вони їстівні;
• ні в якому разі не можна збирати і вживати в їжу незнайомі гриби, а також ті, про які у довідниках сказано, що їхні їстівні якості невідомі. Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі;
• пластинчасті гриби, особливо сироїжки, зрізайте з ніжками, щоб переконатися, що на них немає пленчатого кільця. Бо таке кільце з їстівних грибів мають лише опеньки, печериці, гриб-парасолька;
• збираючи печериці, зверніть увагу на колір пластинок. Він не повинен бути білим! Безпечні рожево-білий, буро-коричневий кольори. Ніколи не куштуйте сирих грибів, у яких ви сумніваєтеся;
• не використовуйте народних методів визначення отруйних грибів: зміна кольору цибулини при варінні, використання срібної ложки тощо;
• заборонено частувати грибами дітей;
• краще збирати гриби рано-вранці. Вони свіжі, міцненькі, добре зберігаються;
• у лісі будьте турботливими господарями. Не виривайте гриби, а зрізайте ножем, щоб не пошкодити грибницю, бо її знищення призводить до припинення росту грибів на увесь сезон.
При отруєнні грибами необхідно надати таку допомогу:
• промити шлунок водою (краще за допомогою зонда) з активованим вугіллям або білою глиною, або розчином марганцевокислого калію;
• для очищення кишечнику застосовують рицинову олію або сульфат магнію, які вводять до шлунка наприкінці його промивання, для повного очищення застосовують клізму;
• необхідно терміново надати потерпілому кваліфіковану медичну допомогу.
Якщо це отруєння блідою поганкою або іншими отруйними грибами, хворого потрібно не гаючи часу доставити до лікарні. До прибуття лікаря потерпілому необхідно надати першу допомогу. Насамперед його потрібно покласти в ліжко, тому що у значній кількості випадків отруєнь грибами спостерігається порушення серцевої діяльності і кровообігу. До ніг і на живіт потрібно покласти грілку. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням! Хворому можна дати невеликими порціями холодну підсолену воду ( 1 ч. ложка солі на склянку води), міцний чай або каву, молоко, які до деякої міри нейтралізують отруту. Не можна давати спиртних напоїв - вони сприяють всмоктуванню токсинів. Потрібно пам’ятати, що успішне лікування залежить від того, наскільки терміново буде надана медична допомога. Для визначення причини отруєння потрібно зберегти до прибуття лікаря залишки грибів і їхнє лушпиння. Це допоможе швидше з’ясувати, які токсини викликали отруєння, і терміново вжити необхідних заходів.
06.09.2012 | Олена КУЗМЕНКО, методист навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Рівненської області |
Рівне-Ракурс №567 від 06.09.2012p. На головну сторінку |