Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №569 від 20.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ініціативи

Робочі місця - своїми руками

Багато хто з нас, принаймні хоч раз у житті, мріяв про власний бізнес. Згідно з даними інституту соціології НАН України, більш ніж 30% людей хотіли б розпочати власну справу, хоча б невелику.

“Це все мрії,” - подумає досвідчений скептик. Потрібен підприємницький досвід, хоч якийсь базовий капітал, а кредити у банках “кусаються”. Ми неодноразово чули, як влада в нашій країні обіцяла забезпечити стартові можливості для ведення своєї справи, але все це так і закінчувалося добрими намірами.

Наразі ж держава перейшла від слів до дій. Президент України Віктор Янукович виступив з новими соціальними ініціативами, одна з яких адресована тим, хто хоче заснувати своє підприємство.

У кожній справі головне - знання та кваліфікація. І для того, щоб стати підприємцем, також необхідна базова бізнес-освіта.

Нова ініціатива Президента - це шанс змінити життя тих, кому наразі більше 45 років і чий страховий стаж складає не менше 15 років. Вона адресована тим, хто отримав спеціальність у колишньому Радянському Союзі, але з різних причин вирішив змінити професію. Для цієї категорії безробітних, які хочуть пройти професійну перепідготовку та перекваліфікацію, держава дає ваучер на 12 тисяч гривень. Сума у масштабах країни - немаленька. Держава пропонує кожному можливість радикальних змін.

Але це ще не все. Для тих, хто скористався програмою перепідготовки, є два варіанти: влаштуватися найманим працівником або відкрити власну справу, ризикуючи взяти на себе відповідальність за власну долю.

Тим, які готові ризикнути, держава допоможе в організації бізнесу. Якщо початкових коштів не вистачає, є можливість отримати реальні надходження для створення і розвитку об’єкта підприємництва. Для цього потрібно подати заявку в центр зайнятості, де вас детально поінформують про процедуру. Там вас спрямують на двотижневі курси ведення малого бізнесу і допоможуть у розробці бізнес-плану. Якщо останній затвердять, потрібно буде зареєструвати фізичну особу - підприємця. Після цього одним платежем виплачуються всі

кошти для створення власної справи.

Самозайнятість населення, можливість самостійно забезпечувати свій прибуток - важливий фактор розвитку України. У європейських країнах середня кількість самозайнятих достатньо велика - 9 відсотків населення Німеччини, близько 13% Великобританії, а в Італії - більше 25 відсотків. Ось і Україна наслідує практику держав Євросоюзу. Країна й справді зацікавлена в самозайнятості населення не менше тих, хто потребує нової роботи.

Цьогоріч у центрах зайнятості Рівненської області зареєструвалося 31,6 тис. шукачів роботи. Працевлаштовано майже 19 тисяч осіб, або ж на 3,7% більше, ніж за такий же період минулого року. 1162 особи вже працюють за рахунок дотацій роботодавцям з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, ще 370 - отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

У базі даних обласної служби зайнятості упродовж січня-серпня поточного року налічувалося понад 23 тисячі вакансій, що надійшли від 5 тисяч роботодавців. Кількість наявних вакансій зменшилася проти відповідного періоду минулого року на 4,2 тисячі одиниць або на 15,2 відсотка. Середній розмір оплати праці в розрахунку на одну вакансію становив 1295 гривень, при цьому 40,7 відсотка вакансій були із мінімальною зарплатою, 56,6 - із зарплатою не вище середньообласної і лише 2,6 відсотка вакансій - із зарплатою вище середньої по області.

У центрах зайнятості області за вісім місяців поточного року зареєстровано 7,6 тис. договорів між працівниками та фізичними особами-підприємцями.

Влада чітко розуміє важливість розвитку вашого бізнесу. Адже чим більше ми вироблятимемо, тим багатшою буде країна. Наше загальне благополуччя залежить від успіху кожного з нас.

20.09.2012Наталія ПЕТРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2012p. 
На головну сторінку