Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №569 від 20.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

Організатор “Живих торгів” вкрала пожертви?

Організатор “Живих торгів” вкрала пожертви?

Зазвичай, благодійні аукціони чи просто акції мають на меті лише добрі наміри. Люди прагнуть долучитися до хорошої справи і хоча б чимось допомогти. Але, на жаль, так відбувається не завжди. Є чимало випадків, коли шахраї, використовуючи чужу біду, як прикриття, “відмивають” гроші і безбідно собі живуть.

Подібне відбулося і в Рівному. Благодійний аукціон “Живі торги”, який має на меті допомогу дітям та тим, хто цього потребує, збирає пожертви від небайдужих рівнян, опинився в епіцентрі скандалу.

“Продай” себе з користю, а дітям на радість... Порадуй дітей та приємно проведи час! Виставляй себе, перевір власні сили та дізнайся свою реальну ціну”, - саме такий заклик опубліковано на сторінці аукціону в соціальних мережах. Цьогоріч організатори живих торгів збирали кошти на обладнання у відділення онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. Загалом зібрали суму понад 30 тисяч гривень. Саме стільки небайдужі рівняни пожертвували онкохворим дітям. За словами адміністраторів групи “Живі торги”, кошти мали піти на закупівлю апарату для визначення ланцюгової полімеразної реакції до гепатиту. Обладнання планували передати в дитяче гематологічне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні. Однак після аукціону минуло вже більше 9 місяців, а куди зникли зібрані кошти, ніхто пояснити не може.

До організаторів неодноразово зверталися із проханням прозвітувати, та у відповідь чули лише незрозумілі пояснення - то не вистачає грошей для потрібного обладнання, то кошти поклали на депозит, а чек, який продемонструвала співорганізатор “Живих торгів” Тетяна Герасименко, взагалі засвідчує, що вони - 30 тисяч 905 гривень, були витрачені на закупівлю ліків. Але ось і невідповідність - за словами лікарів дитячої обласної лікарні, до них надійшла допомога лише у розмірі 905 гривень. То ж чек був “липовим”?

- П’ятого вересня Тетяна Герасименко надала відділенню онкогематології допомогу у вигляді 150 флаконів фізіологічного розчину та 50 систем для вливання розчинів і переливання крові, - розповіла під час прес-конференції в.о. головного лікаря Рівненської обласної дитячої лікарні Марія ГЕРАСИМЧУК. - Передачу цих медикаментів засвідчено актом прийому, до нього додається копія чеку на суму 905 гривень 30 копійок з переліком придбаних засобів.

Варто зазначити, що Тетяна Герасименко вже не вперше бере участь у подібних акціях. Два минулих роки вона також організовувала аукціон “Живі торги”, тому, за словами інших, у них не було причин не довіряти жінці.

Чек про використання коштів в Інтернет виклав один із організаторів Андрій Турченюк. За його словами, документ він отримав від Тетяни і на прохання учасників, які цікавилися подальшою долею коштів, опублікував.

- Чек я отримав від Тетяни Герасименко як звіт про використання коштів, - зазначає співорганізатор благодійного аукціону “Живі торги” Андрій ТУРЧИНЮК. - Всі гроші з грудня минулого року до цього часу знаходилися в Тетяни. Я неодноразово намагався дізнатися про шляхи використання коштів і чи справді були придбані ліки, але щоразу мене переконували, що кошти спрямовані для закупівлі апарату для онкогематологічного відділення. Отриманий чек разом із поясненням свого бачення цієї ситуації я опублікував у групі “Живих торгів”, але буквально через день це повідомлення зникло зі стіни Вконтакте. Особисто я участі в закупівлі препаратів не брав - це все робилося на розсуд Тетяни Герасименко.

- Оскільки завершальний етап благодійної акції був дуже насиченим, мене попросили про допомогу, - розповідає співорганізатор благодійної акції “Живі торги” Юрій БИКОВ. - Після того, коли ми отримували кошти за лоти, все переходило до Тетяни. Я об’єктивно не знаю навіть загальної суми, яка була зібрана. Після завершення торгів до мене, як до співорганізатора, надходили запити від учасників щодо подальшої реалізації коштів. На жаль, я такої інформації не мав і не маю, тому всіх направляв до Тетяни і сам вимагав, щоб вона проінформувала людей, на що витрачені гроші. Знаю, що Тетяна збиралася покласти гроші на депозит до моменту їх використання.

Сама ж Тетяна Герасименко на прес-конференцію не прийшла і на телефонні дзвінки не відповідає.

Між іншим, Юрій Биков є офіційним чоловіком Тетяни і, за його словами, в останнє бачив свою дружину 13 вересня. А в переддень заходу жінка прислала смс, в якому повідомляє, що вона у Києві стоїть на даху будинку і збирається стрибнути.

Після отримання інформації про невідповідність фактів працівники правоохоронних органів провели моніторинг самої організації торгів. Наразі вони планують поспілкуватися із усіма учасниками “Живих торгів” та з представниками лікарні. Після проведення дослідчої перевірки правоохоронці кваліфікують порушення і вже тоді далі коментуватимуть цю справу. Для правоохоронців наразі є важливим, щоб всі учасники цієї справи допомагали у з’ясуванні всіх обставин.

Остаточної крапки у цій справі так і не поставлено. Як розвиватимуться події, покаже час, але учасники благодійної акції сподіваються, що їхні гроші, якщо вони ще є, витратять за призначенням.

20.09.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2012p. 
На головну сторінку