Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №573 від 18.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Споживач має право

Не нюхайте товар

Вже більше двох місяців в Інспекції у справах захисту прав споживачів працює новий відділ - ринкового нагляду.

Ця структура займається контролем нехарчової продукції, введенням в обіг в Україні нехарчової продукції і забезпеченням її безпечності. Керується відділ ринкового нагляду Законами “Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції” та “Про загальну безпечність нехарчової продукції”.

- Фактично скарг від споживачів ми ще не отримували. Зараз відділ ринкового нагляду займається перевіркою на відповідність якості іграшок та миючих засобів, - розповідає завідувач сектора ринкового нагляду Інспекції у справах захисту прав споживачів у Рівненській області Тетяна КОТИК. - Вісім перевірок, що здійснили працівники нашого відділу, показали - суттєвих порушень немає, але виробники досить часто використовують заборонений прийом - зображують на продукції фрукти із запахом яких випускається товар. Це є суттєвим порушенням, адже такими діями виробник вводить в оману споживача.

Що ж стосується самої продукції, то споживачеві потрібно, передусім, звертати увагу на національний знак відповідності, яким повинен бути промаркований товар. Цей знак на виробі чи його упаковці, технічній документації зазначає, що продукт відповідає вимогам усіх обов’язкових в Україні регламентів та стандартів стосовно продукції певної категорії. Під час перевірок ми такого знаку не знайшли на деякій продукції для миття посуду, наприклад, “Гала. Апельсин”, засобах для миття підлоги і стін “Містер Пропер. Лимон” та “Містер Пропер. Океанська свіжість”.

Якщо ж такого знаку немає, то суб’єкт, який реалізує невідповідну продукцію, може сплатити штраф від 2550 гривень, а от виробник - 25 тисяч гривень.

18.10.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2012p. 
На головну сторінку