Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №574 від 25.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ремонт власноруч

Правильно і красиво клеїмо шпалери

При закупівлі шпалер упевніться, що всі рулони шпалер з однієї партії. Виробники вказують код партії на будь-якому рулоні. Звичайний рулон шпалер довжиною приблизно 10 метрів і 53 см шириною. Ви маєте можливість також купити підкладкові шпалери, що приховують стінові нерівності і створюють рівну площину, далі розробляється основна поклейка шпалер.

Підкладкові шпалери необхідно клеїти по горизонталі, для запобігання утворення швів.

Якщо ви плануєте фарбувати двері, вікна та стелю, зробіть це до того, як клеїти шпалери. Приберіть давні шпалери, перед тим намочивши їх водою. Клеїти шпалери потрібно на рівні стіни. Якщо є ушкодження або тріщини, їх потрібно зашпаклювати. Для якісного схоплювання проґрунтуйте стіни слабеньким розчином клею для шпалер. Поклейка шпалер здійснюється на сухі і чисті стіни.

Висоту стін вимірюють за допомогою рулетки. Додайте 10 см до отриманої довжини, для запасу при вирівнюванні. Обстежте, як розташований візерунок уздовж полотна шпалер і як він повинен розміщуватися відносно верху стіни. Розкачайте рулон на підлозі або столі лицьовою частиною вниз, виміряйте необхідну довжину і прокресліть по ній поперечну лінію.

Шпалерними ножицями відріжте основну смугу. Переверніть її. Розкачайте рулон шпалер далі. Прикладіть його до раніше відрізаної смуги. Зіставте візерунок. Застосовуйте відрізану смугу як зразок нарізки інших смуг. Продовжуйте нарізати смуги, нумеруючи їх у кутку зверху з тильного боку. Клеїти шпалери потрібно суворо дотримуючись черговості поклейки смуг.

Поклейка шпалер традиційним методом

Застосовуйте рекомендований клей, і готуйте його у відповідності з інструкцією. Розташуйте відрізану смугу на стіл візерунком вниз так, щоб два краї звисали зі столу. Коли будете мазати клеєм коротку смужку (для ділянки стіни над вікном або дверима), покладіть по краях щось важке, щоб вони не згорталися.

Опустіть пензлик у клей і приберіть його надлишок. Перед тим, як клеїти шпалери, нанесіть клейову суміш на основну частину смуги, потім промазуйте в напрямку від центру до кінців у вигляді напівпрямих. Щоб було видно місця, промазані клеєм, дуже зручно застосовувати різнокольоровий клей, при висиханні він робиться прозорим. Краплі клею, що залишаються на столі, прибирайте мокрою губкою.

Після нанесення клею на частину смуги, що лежить на столі, згорніть її вдвічі, не мнучи ділянку перегину так, щоб нанести клей на не намазану частину смуги. Нанесіть клейову суміш на всю поверхню смуги, і складіть її гармошкою. Приберіть складені смуги зі столу і відкладіть у бік, щоб вони добре просочилися клеєм. Час вбирання залежить від структури шпалер.

Як поклеїти шпалери

Беріться за поклейку зі стіни, яка не має дверей і вікон. Почніть з правої стіни від вікна, якщо ви правша, або з лівої стіни, якщо ви лівша. Переміщайтеся по напряму від вікна.

За допомогою схилу прокресліть лінію до підлоги, відійшовши на 48 см від кута, при ширині рулону 53 см. Це дасть можливість зробити нахлест 5 см на прилеглу стіну. Накладіть першу промазану смугу до верхньої частини стіни саме так, щоб права частина йшла по накресленій вами вертикальній смузі. Перевірте, що вгорі збережені 5 см шпалер для вирівнювання. Так проводиться перша поклейка шпалер.

Розпряміть шпалери в напрямку від середини до кінців, застосовуючи щітку для пропрасовування шпалер. Упевниться в тому, що після згладжування не залишилося бульбашок і проконтролюйте, щоб кінець шпалер чітко поєднувався з відміткою.

Після поклейки першої смуги пригніть нижній і верхній її кінці вздовж лінії з’єднання стелі зі стіною і підлогою (або ж бордюром). Зріжте шпалери по лінії згину. Наклейте кінці на місце за допомогою щітки для розпрямлення шпалер.

Наклейте далі смугу впритул до першої. Розпряміть і зріжте кінці так само, як на першій. Після поклейки декількох смужок пройдіть по місцях стику роликом для загладжування швів. Як бачите, клеїти шпалери зовсім не складно, особливо, якщо перед вами буде ця інструкція.

25.10.2012www.remontila.ru



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2012p. 
На головну сторінку