№575 від 02.11.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здоров’я
Фосфор - це металоїд, який в залежності від умов може проявляти окисні або відновні властивості. Фосфор необхідний для життя. Він бере участь фактично в усіх фізіологічних хімічних реакціях. Головна функція фосфору пов’язана з ростом і підтримкою цілісності кісткової тканини й зубів. В організмі дорослої людини до 86% міститься фосфору у вигляді важкорозчинного фосфату кальцію (гідроксилапатиту), який складає мінеральну частину кісток і зубів. Таким чином, баланс фосфору в організмі середньої людини такий: загальна кількість - 780 г, у скелеті - 700 г, у м’язах-50 г, у тканинах і органах - 30 г, добове надходження з їжею і рідинами - 1,2-1,4 м.
* формує кістковий скелет - близько 80-85% фосфору міститься в кістковій тканині;
* зміцнює зуби - фосфор у значній кількості міститься в зубній тканині у складі фторфосфата кальцію і надає їй міцність;
* покращує обмін речовин - у складі численних органічних сполук фосфор грає ключову роль в обміні речовин, бере участь у метаболізмі та синтезі білка, вуглеводів.
* нормалізує енергетичний обмін;
* сприяє поділу клітин;
* регулює кислотно-лужну рівновагу - сполуки фосфору (фосфати) є компонентом буферної системи крові та інших біологічних рідин організму, відіграють важливу роль у підтримці кислотно-лужного балансу.
* активізує ферментні реакції - фосфор бере участь у реакціях фосфорилювання вітамінів, що призводить до утворення їх активних форм.
Користь:
* сприяє зростанню і відновленню організму;
* нормалізує енергетичний обмін, покращує діяльність мозку;
* зменшує біль при артритах, зміцнює зуби, поліпшує обмін речовин, сприяє поділу клітин, регулює кислотно-лужну рівновагу, активізує ферментні реакції.
Симптоми дефіциту:
* втрата апетиту, загальна слабкість;
* болі в кістках, порушення росту, кісткові деформації, рахіт, остеомаляція;
* порушення психіки.
Де міститься:
* морепродукти, риба, ікра;
* квасоля, вівсяна і гречана крупи, волоські горіхи, гарбуз, петрушка, капуста, морква, часник, шпинат;
* сири, яловича печінка.
Добова потреба:
- для дорослих 1,0-2,0 г;
- для вагітних і годуючих жінок 3-3,8 г;
- для дітей і підлітків 1,5-2,5 г.
02.11.2012 |
Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2012p. На головну сторінку |