№577 від 17.11.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здоров’я
Цинк називають “косметичним” мікроелементом. Він відповідає за блиск волосся і красу шкіри. По ступеню затребуваності нашим організмом цей мікроелемент поступається тільки залізу.
На рівні клітини
Косметологи добре знають, яку роль відіграє цинк в організмі людини, як він впливає на зовнішній вигляд. Блиск і густота волосся, еластичність і пружність шкіри - його заслуга. Вражаючий косметичний ефект обумовлений здатністю цинку стимулювати життєдіяльність клітин. У першу чергу від нестачі цього чудесного мікроелемента страждає нервова система. Апатія і депресивні стани - перші симптоми дефіциту цинку. Його нестача може вплинути на наші органи почуттів - особливо смакові відчуття і нюх.
Часто страждає зір, адже цинк активно пов’язаний з вітаміном А, який, вступаючи в сітківку ока, забезпечує нас кольоровою картинкою і не дає розвинутися курячій сліпоті.
У добу нашому організму потрібно близько 15-20 мг цинку (вагітним - 30 мг).
Знову дефіцит
Медики констатують: добову норму цинку в організмі людини отримати непросто, якщо тільки спеціально не налягати на їжу, багату цим мікроелементом. Алкоголь, деякі ліки, любов до солодкого і солоного сприяють зниженню рівня мінералізації. Дефіцит цинку може викликати порушення діяльності щитовидної залози та печінки.
Дар мислителя
Цей важливий мінерал в організмі людини впливає і на наші розумові здібності. У ході наукових досліджень доведено: у студентів-відмінників рівень цинку вище, ніж у тих, хто числиться у відстаючих. Здатність цинку загоювати рани зробила його одним з головних компонентів мазей. Він має ще одну унікальну властивість - покращує настрій і рятує нас від депресії!
Ви звикли їсти здорову, а головне - різноманітну їжу? Значить, швидше за все, гострої нестачі цинку не маєте. Втрата апетиту, повільне загоєння ран, зниження статевого потягу, схильність до інфекцій, суха шкіра, лупа - привід задуматися про дефіцит цього мікроелемента. Щодня включайте в раціон свіжі овочі і фрукти, сири, яйця, пісне м’ясо, бобові, молюски, цільнозерновий хліб.
17.11.2012 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2012p. На головну сторінку |