Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №241 від 25.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бережіть честь змолоду

Поцілувала, як вкусила. І... заразила

Поцілувала, як вкусила. І... заразила

»Веселі» хвороби можуть призвести до серйозних наслідків

Совсем недавно у меня произошел “незащищенный” половой акт с молодым человеком. Причем, он настаивал. Вообще, я не любительница случайных связей, но тогда мне было все равно, была депрессия... Хотя, на первый взгляд, это был вполне приличный молодой человек, и даже, да простят меня замужние женщины, - женатый. Тем не менее, я опасаюсь за свое здоровье: мало ли с кем он занимался сексом до меня. Что мне делать? Ведь и стыдно, и страшно... Как часто женатые мужчины являются переносчиками болезней?

На інтернет-форумах, де спілкуються про венеричні хвороби, можна прочитати чимало подібних листів-звернень, - мовляв, допоможіть, порадьте. Чимало людей, на жаль, схильні спочатку робити те, у чому невпевнені, а потім - “чухати потилицю”. Для декого ж статус одруженого чоловіка чи заміжньої жінки, або зовнішній “пристойний” вигляд, слугують запорукою безпечного сексу.

“Мені було лише 14 років, коли я вперше мала статеві стосунки із шістнадцятирічним хлопцем, в якого шалено закохалася. Ми зустрічалися декілька місяців і він почав наполягати на сексі. Я не могла опиратися, бо була наївна, дурна, юна... Наші стосунки здавалися мені чудовими, і я вважала, що тілесна близькість буде природнім їх довершенням. Мій “перший раз” був абсолютно ”незахищеним”, бо я й гадки не мала, що можна завагітніти під час дефлорації! Мій коханий, ви не повірите, розірвав стосунки зі мною одразу ж після того, як отримав те, чого хотів! Це здається занадто банальною розв’язкою, дуже передбачуваним кінцем, але це насправді сталося саме так. Я не могла повірити, що він - такий ніжний, уважний, - міг вчинити зі мною саме так... На щастя, обійшлося без вагітності, а ось “веселу” болячку, на пам’ять про себе, мій горе-коханець залишив. Коли я розповіла йому про це, хлопець і чути нічого не хотів, казав, що це не від нього. Я плакала ночами в подушку, і повільно “летіла у прірву”... Поки одного вечора мама не сіла на край мого ліжка. Переборюючи страх і сором, я розповіла їй про свою біду. Мама, звісно, засмутилась, але допомогла і підтримала. Любі дівчата, не робіть дурниць у своєму житті! Я подорослішала, але й зараз боюся серйозних стосунків із чоловіками, я не вірю жодному...”

Намагання при-

ховати хворобу та почати самостійне лікування ніколи до доброго не призведе. Існує багато міфів щодо лікування венеричних хвороб. Однак самостійно впоратися з цією проблемою неможливо.

- Венеричні хвороби передаються статевим шляхом, - розповіла кореспонденту “РР” головний лікар Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру НАТАЛІЯ МАНЯК. - Класичні хвороби (гонорея, сифіліс і т.д.) відомі здавна. “Новими” є хламідіоз, мікоплазмоз, кандідоз, герпес статевих органів, трихомоніаз, ВІЛ-інфекція та ін. Найнебезпечнішою серед них, безумовно, є ВІЛ-інфекція.

Але й інші венеричні хвороби, не вилікувані вчасно, можуть не лише завдати невиправної шкоди людському організму, а й спричинити величезний дискомфорт, що негативно впливатиме на психоемоційний стан людини. Наприклад, хвороба-хамелеон сифіліс, що уражає всі органи і тканини людського організму, може призвести до паралічу. До нас привезли молодого хлопця, який вів активний спосіб життя, займався спортом, “літав” на мотоциклі і раптом - перестав ходити. Винен у цьому - сифіліс.

Не варто вірити і в уявний міф про “безпечний секс” з одруженими чоловіками та заміжніми жінками. Нерідко захворювання проходить без будь-яких симптомів (особливо у жінок). Люди можуть і не знати про інфекцію, якою заразилися багато років тому.

- Нещодавно до нас звернулася подружня пара, - наводить приклад пані Маняк. - У молодої жінка, яка чекала дитину, виявили сифіліс. Вона була збентежена, не вірила результатам, запевняла, що ані вона, ані її чоловік не мали статевих зносин “на стороні”. Справа у тому, що до заміжжя жінка мала інших партнерів і, ймовірно, могла заразитися. Хвороба розвивалася непомітно і проявилася тільки під час істотних змін в організмі, пов’язаних із вагітністю.

Варто додати, що молодь вірить у безпечність інших видів статевих зносин. Насправді ж, будь-який різновид сексу приховує в собі ризик зараження. Більше того, навіть звичайні поцілунки можуть стати небезпечними. Був випадок, коли студентка цілувала викладача і вкусила його за губу. В результаті чоловік, окрім задоволення, отримав ще й сифіліс.

Презервативи також не гарантують стовідсоткової безпеки. Якщо у вас з’явилися певні підозри стосовно венеричного захворювання, краще одразу звернутися до лікаря.

25.05.2006Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2006p. 
На головну сторінку