Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №581 від 13.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гарячий сніг

Каліцтво мимоволі

Каліцтво мимоволі

Рівненський травмпункт цими днями, а саме з першими снігопадами, перетворився на гарячу точку, де костоправи ведуть запеклі бої і вдень, і вночі з переломами, забоями, розтягненнями, вивихами тощо. Каліцтв нещасні рівняни зазнають не лише через складні погодні умови, а й через невчасно очищені та оброблені дороги, якими змушені рухатися щодня.

Тому і справді, останніми днями міський травмпункт перетворився на справжнє місце бойових дій, оскільки хворих, що отримали різного роду травми з настанням мінусової температури і випадінням снігу, побільшало вдвічі.

Якщо травмованих зверталося до травмпункту за звичайної погоди 27-32 чоловік, то, до прикладу, 5-10 грудня ситуація докорінно змінилася на 60-50 чоловік відповідно. Характер травм різний, проте переважають отримані через слизоту на дорогах. Так, серед 60 травмованих громадян - 27 отримали переломи, 22 - забій, 5 - розтяги. Трапилося цими днями і два обмороження.

Окреслити ситуацію з наданням першої допомоги і дати прості та дієві поради громадянам ми попросили завідувача рівненським травмпунктом В’ячеслава Васильовича НАУМЧУКА.

- Так, справді, зараз у нас гаряче, проте, як і минулого сезону торік. З настанням холодів та випадінням снігу, ожеледецею на дорогах ситуація з потоком травмованих повторюється щороку. Тому ми в цілому готові до такого розвитку подій. Хоча фінансування вже знаходиться на межі, проте поки що медикаментів вистачає. Кожному хворому, який поступив, у повному обсязі надається перша медична допомога, причому, якщо це одноденна травма, то цілком безкоштовно - робимо знімок, за необхідності накладаємо гіпс, та залежно від важкості травми, направляємо на подальше лікування у стаціонар чи людина відправляється додому, з подальшим контролем її стану.

А щоб не потрапити до лікарні, убезпечитися від травмувань, які в переважній більшості пов’язані з тим, що люди поводяться необережно на снігу, неналежною обробкою дорожніх покриттів, слід пам’ятати декілька простих правил.

1. Передусім, перед виходом з дому погляньте у вікно, якщо лежить сніг, мінусова температура, то і вдягатися, і особливо, взуватися слід відповідно. Взуття повинно бути зручним, стійким, підошва мати хороше зчеплення зі снігом, тобто не бути слизькою. А ось жінкам слід поки що відмовитися від небезпечних підборів.

2. Особливу небезпеку становить прихований лід, тобто лід, що знаходиться під снігом і його не видно. Коли людина впевнено ступає на сніг, під ним виявляється лід, і тоді вже втриматися на ногах дуже важко. Тому такі ділянки дороги слід долати не поспішаючи, з особливою обережністю та увагою. Відтак, якщо ж вам все-таки треба виходити на вулицю, то підготуйтеся заздалегідь, вийдіть трохи раніше, щоб не квапитися, тоді і шансів, що впадете та травмуєтеся поспішаючи на роботу чи на навчання буде менше.

3. Якщо ви все ж не втрималися на ногах, то й падати треба правильно. При падінні ні в якому разі не слід виставляти руки уперед і падати на них. Краще, якщо можливо, згрупуватися і падати, ніби котитися, на бік.

4. Якщо ви таки впали, то неслід одразу підскакувати та перевіряти наслідки падіння, і чи вдалим воно було. Обережно огляньте себе, місце забою, якщо відчуваєте біль, то не слід випробовувати себе на міць, а одразу телефонувати у швидку. Часто трапляється, що люди з важкими переломами сидять вдома і чекають, що “воно якось саме загоїться, пройде, зростеться (!)”, і таке зволікання призводить до невиправних наслідків.

5. І, наостанок, особливо літнім людям, подумайте перед тим, як йти на вулицю в небезпечну пору, чи справді є крайня необхідність виходити з дому, можливо, варто попросити про допомогу близьких або сусідів, працівника соціальної служби тощо.

13.12.2012Лариса САВКОВА



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2012p. 
На головну сторінку