Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №584 від 03.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Селен

Багато років селен вважався просто отрутою. І це справді так! У великих дозах він небезпечний для організму людини. Але, якщо організм недоотримає селен, то це теж вкрай негативно позначається на його працездатності. Так, через нестачу селену у ґрунті Туреччини та Нової Зеландії у свій час було зафіксовано велику кількість раптових смертей серед немовлят. Від підвищеного ж вмісту селену люди швидко втрачають нігті і волосся, у тварин спостерігається випадіння шерсті, шлунково-кишкові розлади, пошкодження кінцівок, запалення ясен. Тому, дуже важливо знати, які продукти містять селен, а також рекомендовані фахівцями добові норми цього елемента.

Дорослому чоловіку необхідно на добу отримувати 70 мкг селену, дорослій жінці - 55 мкг. Вагітним жінкам потрібно 65 мкг, матерям, що годують дітей груддю - 75мкг.

У яких продуктах міститься селен? Селен міститься в субпродуктах (свинячих, телячих і яловичих нирках), у кам’яній і особливо морській солі, в серці і печінці, у курячих яйцях.

Селен є й в морепродуктах: кальмарах, рибі, крабах, омарах і лангустах. Але тут слід знати, що в оброблених продуктах вміст селену різко зменшується. Так, він зовсім зникає з консервованої риби, а в рафінованих і варених продуктах його у два рази менше, ніж у сирому вигляді. Селен також містять продукти рослинного походження. Одним з найбільш доступних влітку і смачних продуктів, що вміщує селен, є кукурудза. Крім кукурудзи, селеном багаті помідори, пшеничні висівки, гриби, пророслі зерна пшениці, чорний хліб, вироби з борошна грубого помелу, пивні дріжджі. Було доведено, що селен, який міститься у дріжджах, попереджає і зупиняє процес некрозу печінки. Для вживання всередину дріжджі заливають окропом і їдять без цукру, оскільки в солодкому середовищі селен руйнується. На думку лікарів, два грами в день таких дріжджів цілком достатньо дорослій здоровій людині. Дуже багатий селеном і часник, добре відомий за свій неприємний різкий запах. Але саме цей запах і корисний, він вбиває всі бактерії в ротовій порожнині.

Ще один продукт, в якому можна знайти велику кількість селену, це материнське молоко. У жіночому молоці у 6 разів більше вітамінів і в два рази більше селену, ніж у коров’ячому. Від недоотриманої кількості селену немовлята чоловічої статі помирають набагато частіше, ніж жіночої. Гематологи і онкологи пояснюють це тим, що хлопчикам селен необхідний набагато в більшій кількості, ніж дівчаткам, особливо, якщо замість материнського, вони п’ють коров’яче молоко. Таким чином очевидно, що продукти, які містять селен, вкрай необхідні в меню будь-якої людини, адже цей хімічний елемент відомий за своїм сильним благотворний впливом на імунну систему організму людини. Він необхідний для нормальної циркуляції крові по судинах і для нормального серцевого ритму. Крім того, він благотворно впливає на нормальний розподіл і відновлення клітин, особливо це стосується ракових хворих. Було встановлено, що у таких хворих у крові міститься дуже низький вміст селену.

Продукти, що містять селен, дуже добре справляються з цвіллю. Нерідко на ринках і в магазинах продають гнилу картоплю або напівфабрикати з цвіллю. Багато хто навіть і не здогадується про те, що їсть. Селен є сильним окислювачем, тому пригнічує ріст грибків цвілі. При вживанні в їжу селеномістких продуктів слід пам’ятати про те, що головний ворог селену - це вуглеводи. Газована вода, торти, тістечка, солодка випічка та інше при спільному вживанні з продуктами, в яких є мікроелемент селен, повністю або частково знищують його.

03.01.2013



Рівне-Ракурс №10 від 03.01.2013p. 
На головну сторінку