![]() |
№586 від 17.01.2013p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Хто з нас не любить апельсини? Смачні, солодкі, яскраві - ці плоди люблять і дорослі, і діти. А чи знаємо ми про їх корисні властивості?
Цілющі властивості апельсина відомі ще з середньовіччя. Висушена шкірка застосовувалася при кашлі та застуді, для збудження апетиту. Спиртова настоянка на кірках пропонувалася як засіб проти лихоманки.
У Римі вода з квіток апельсина використовувалася для лікування похмілля і шлункових проблем. Араби застосовували фрукт для лікування пригнічення нервової системи - при апатії, депресії, страхах і дратівливості.
У Китаї апельсини рекомендували при нудоті і шлункових проблемах.
Багато античних і середньовічних лікарів радили з’їдати декілька плодів у день, щоб захиститися від грипу та покращити діяльність кишківника.
Сучасна медицина підтвердила рекомендації стародавніх лікарів.
Цей фрукт містить:
• вітаміни С, В, А і Р;
• мінеральні речовини - кальцій, фосфор, калій;
• у шкірці знайдено декілька видів корисних ефірних масел.
Особливо слід сказати про апельсиновий сік. Цей продукт поліпшує обмін речовин, збуджує апетит, покращує травлення, бадьорить й тонізує. Тим, хто страждає від закрепів або має знижену кислотність шлункового соку, лікарі рекомендують пити сік апельсина. Проте тим, у кого підвищена кислотність, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, треба обмежити вживання цього плоду і соку з нього. У апельсині міститься багато калію, який має виражену сечогінну дію.
Апельсиновий сік часто використовується для профілактики простудних захворювань, для боротьби з вірусами. Для профілактики пародонтозу рекомендується з’їдати апельсин повністю, разом зі шкіркою.
Так що, їжте апельсини і будьте здоровими та красивими.
17.01.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №586 від 17.01.2013p. На головну сторінку |