№588 від 31.01.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#А ви знали, що?
Як тільки у нас, жінок, з’являється вільна хвилина чи настають довгоочікувані вихідні, ми намагаємося побалувати свою родину смачною здобою, тортиками, печивом чи чимось ще солоденьким. Поради, які ми пропонуємо вашій увазі, не лише стануть вам у нагоді, коли поратиметеся на кухні, але й зроблять цей процес легким і безтурботним.
• Вершкове масло не буде темніти при смаженні, якщо сковорідку попередньо змастити невеликою кількістю рослинної олії.
• Жовтки від яєць можна зберегти, поклавши їх у банку з водою і поставивши в холодильник.
• Якщо вам потрібен білок, то його можна витягти з яйця протикнувши товстою голкою з двох боків. Жовток при цьому залишиться в шкаралупі.
• Щоб відокремити білок від жовтка, скористайтеся паперовою лійкою.
• Щоб торт легко виймався з форми, його після духовки потрібно поставити на змочену холодною водою ганчірку.
• Якщо соняшникова чи оливкова олія стала каламутною і з неприємним запахом, необхідно додати ложку кухонної солі на один літр. Через декілька днів відстояну олію можна злити.
• Щоб розрізати розсипчастий торт, ніж потрібно нагріти, опустивши його в окріп.
• Щоб тісто не пригорало, під деко потрібно поставити сковорідку з водою або покласти азбестовий лист.
• Розкатане тісто легко перекласти на деко, якщо навернути його на качалку і розгорнути на листі.
• Білок добре збивається, якщо він свіжий і охолоджений. Збивати краще в про-
холодному місці.
• Жовтки з цукром легше розтираються злегка підігрітими.
• Соду перед вживанням краще розчинити водою або ретельно перемішати з борошном.
• Торт з начинкою має простояти не менше ніж півдня, щоб придбати відповідний смак.
• Фруктовий пиріг буде особливо соковитим, якщо під фрукти покласти шар сиру.
• Фрукти посипають цукром наприкінці приготування, інакше вони виділятимуть надто багато соку.
• Вироби з прісного тіста будуть розсипчастими, якщо в тісто додати ложку коньяку.
• Глазур для тортів і печива можна пофарбувати в червоний колір соком буряка, а в помаранчевий - соком апельсина.
• Смачну глазур можна отримати, розтопивши шоколадні та м’ятні цукерки, додавши декілька ложечок води або молока.
• Очищені яблука та груші для начинки збережуть свій колір, якщо перед приготуванням їх загорнути в просочену оцтом серветку.
• Волоські горіхи для тортів та випічки набудуть приємного смаку, якщо їх перед приготуванням злегка прожарити.
• Щоб волоські горіхи не прогіркли, їх треба зберігати в сухому й прохолодному місці.
• Заварювати чай потрібно тільки у фарфоровому або фаянсовому посуді.
• Чай стане набагато ароматніший, якщо в коробочку, де він зберігається, покласти шматочок шкірочки апельсина, лимона або ванілін.
• Компоти, желе і киселі треба зберігати в холодильнику за температури 2-140С.
• Листкове тісто треба випікати за температури 210-2300С. За низької температури його випікати складніше.
• Розтирати жовтки і білки можна тільки в емальованому, фарфоровому, фаянсовому або глиняному посуді.
• Чим більше в тісті жиру і менше рідини, тим більш розсипчастим виходить виріб.
• Якщо в бісквітне тісто додати крохмаль, то воно стане більш розсипчастим.
• Пісочне тісто можна зберігати в холодильнику за
10-120С і брати в міру необхідності.
• При приготуванні пісочного тіста, борошно потрібно змішувати з іншими продуктами не довше 2-3 хвилин, інакше виріб з такого тіста стане грубим.
• У приміщенні, де готується тісто, не повинно бути протягу, через нього на виробах виходить груба шкірка.
• Пересолене тісто можна виправити, якщо замісити нову порцію без солі, а потім їх ретельно змішати.
• Надлишок соди в тісті додає виробам темний колір і неприємний присмак, при нестачі - погано розпушується.
• У борошно для пряників і тіста можна покласти трохи соди, а у воду для тіста додати трохи оцту або лимонної кислоти.
• Якщо в тісті мало цукру, то й виріб виходить блідим. Якщо цукру в надлишку, то тісто менше піднімається, а середина залишається не пропеченою.
• При випічці з заварного тіста, слід лише злегка змастити жиром виріб, інакше на нижньому боці з’являться тріщини.
• Дріжджі не втратять своїх властивостей протягом декількох тижнів, якщо їх змішати з борошном, протерти, підсушити і покласти у склянку.
31.01.2013 |
Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2013p. На головну сторінку |