Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №589 від 07.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Алича

Алича

Маленька “дика слива” давно завоювала почесне місце в рядах сезонних фруктів. Адже алича не тільки смачний, але і дуже корисний плід, який вживають в їжу як у свіжому, так і в переробленому вигляді: варення, джеми, мармелад, желе і компоти.

У 100 г аличі міститься: вітамін А (бета-каротин) - 0,16 мг, вітамін В1 (тіамін) - 0,02 мг, вітамін В2 (рибофлавін) - 0,03 мг, ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 0,5 мг, вітамін С (аскорбінова кислота) - 13 мг, калій - 188 мг, кальцій - 27 мг, магній - 21 мг, натрій - 17 мг, фосфор - 25 мг.

Мікроелементи в аличі: залізо - 1,9 мг.

Калорійність 100 г аличі складає 28 ккал. Алича - чудовий лікувально-дієтичний фрукт. Речовини, що містяться у плодах, мають кровоочисну, сечогінну, протизапальну та легку проносну дію. Алича корисна при гіповітамінозі, застуді та ГРВІ, цинзі, запорах і курячій сліпоті. Її також рекомендують вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і для підвищення апетиту. З розведеного водою соку аличі з додаванням невеликої кількості камфори готують примочки, які використовують як ранозагоювальний засіб. Настої і відвари з аличі застосовують при простудних захворюваннях і для полоскання хворого горла.

07.02.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2013p. 
На головну сторінку