Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №590 від 14.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

Дітей залишать на вулиці?

Дітей залишать на вулиці?

“Рівненський обласний дитячий притулок” найближчим часом може припинити своє існування. За неофіційною та все ж достовірною інформацією, окремі чиновники з обласної адміністрації, маніпулюючи статистичними даними, створюють штучні умови, які в підсумку стануть причиною закриття притулку. Обізнані люди кажуть, що за вказівкою “зверху”, соціальні працівники закривають очі на негаразди в багатьох сім’ях, роблять все можливе, аби не поповнювався кількісний склад дітей з неблагополучних сімей у цьому притулку, де неповнолітні можуть перебувати певний час, доки не вирішиться їхня доля”, - саме така інформація ось уже близько місяця поширюється на соціальних сторінках в Інтернеті.

Отож, ми вирішили з’ясувати, чи справді Рівненський обласний дитячий притулок, у якому знайшли прихисток десятки знедолених дітей, перебуває на межі закриття?

- Дітям, які проживали у неблагополучних сім’ях, наш притулок допомагає відчути, що вони потрібні суспільству, про них є кому піклуватися та підставити плече допомоги, - зазначає директор Рівненського обласного дитячого притулку Микола ПАЛІЮК. - Діти мають можливість відвідувати кіно, цирк, зоопарк. Ми залучаємо чимало спонсорів, і ось саме тут виникає запитання, чи отримуватимуть діти таку ж допомогу в іншому місці. Про те, що нас хочуть закрити, офіційно ще ніхто не заявляє, але передумови для цього створюються вже сьогодні.

Загалом притулок розрахований на п’ятдесят дітей, які можуть перебувати у закладі до трьох місяців. Наразі ж тут працює сорок працівників, а дітей є близько десяти. За словами працівників, у притулку ніколи не було так мало вихованців. Невже в нашій області так стрімко відбулося покращення життя чи, може, причина криється у зовсім інших обставинах.

Начальник служби у справах дітей Рівненської облдержадміністрації Віктор МАРЧУК, заявив, що розмови про закриття притулку є безпідставними: “Наразі ніхто жодних юридичних рішень, які б стосувалися Рівненського обласного притулку, не приймав. Що ж до скорочення штату працівників, то воно справді відбувається, та це пов’язано лише із кількістю дітей у закладі. Варто зазначити, що наповненість притулку щороку зменшується, але така ситуація склалася не лише в Рівненській області, а й по всій Україні. Зокрема, за минулий рік у нашій державі реорганізовано біля шістнадцяти притулків. І вини соціальних працівників у цьому немає. Адже така тенденція спостерігається по всій державі. Згідно із законодавством, дітей вилучають із сім’ї лише за крайньої потреби. Якщо є можливість, ми намагаємося влаштувати дитину до родичів, а притулок - це крайній захід”.

Як нам стало відомо, в Олександрії найближчим часом планується відкрити центр соціально-психологічної реабілітації. Цей заклад має бути набагато ефективнішим, ніж притулки. Наразі подібний вже працює в Олександрії, але в денному режимі. Там працюють люди, які надають дітям необхідну психологічну допомогу.

Отож, якщо центр соціально-психологічної реабілітації таки запрацює, то швидше за все реорганізація зачепить і обласний притулок. Та чиновники заявляють, що рішення прийматиметься лише на користь дітей, а не чиїхось інтересів.

P.S. Особисто я вважаю, що притулок, якщо не закриють, то принаймні змінять його місце прописки. Надто вже багато працівників на одного вихованця, а це навантаження на бюджет. Якщо у медичній галузі триває тотальна оптимізація, то чому б чиновникам не об’єднати притулки в один Олександрійський. Не на руку і той факт, що у Рівному катастрофічно не вистачає дитячих садочків, а приміщення притулку є чи не найкращим варіантом для відкриття додаткового дошкільного закладу. Шкода, що за всіма цими перетвореннями стоять не долі тридцяти вихователів закладу, але й їх вихованців.

14.02.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.02.2013p. 
На головну сторінку