Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №592 від 28.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Не вживайте підозрілі продукти

У Рівному розгулялися кишкові інфекції. Лише протягом лютого було зафіксовано 30 випадків гастроентероколіту. Саме тому не зайвим буде нагадати про прості правила попередження інфекційних захворювань травного тракту.

• Перед приготуванням їжі та її вживанням обов’язково мити руки з милом. Необхідно мити руки після відвідування туалету.

• Не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.

• Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посу-

ду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі - використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.

• Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв.

• Hе вживати харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо їх якості.

• Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

• Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни.

• При купівлі будь-якого харчового продукту в торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

• При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети та інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

• На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутися до лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

28.02.2013Світлана ЗЯТКЕВИЧ



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2013p. 
На головну сторінку