№592 від 28.02.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Поради
У Рівному розгулялися кишкові інфекції. Лише протягом лютого було зафіксовано 30 випадків гастроентероколіту. Саме тому не зайвим буде нагадати про прості правила попередження інфекційних захворювань травного тракту.
• Не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
• Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посу-
ду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі - використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.
• Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв.
• Hе вживати харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо їх якості.
• Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
• Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни.
• При купівлі будь-якого харчового продукту в торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
• При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети та інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
• На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.
У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутися до лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.
28.02.2013 | Світлана ЗЯТКЕВИЧ |
Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2013p. На головну сторінку |