№595 від 21.03.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Обмеження і стримання
“Ті, кому довелося випробувати це у ділі, стверджують, що він пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьо-рить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість”, - говорив Святитель Іоан Золотоустий про духовну суть посту. А от на думку сучасних лікарів, піст корисний для здоров’я, оскільки допомагає розвантажити та омолодити організм, а також сприяє зміцненню імунітету, оскільки в раціон надходить більше фруктів та овочів.
Медики радять усім, хто дотримується посту, спочатку обов’язково проконсультуватися з дієтологом та визначити відповідно свій раціон з огляду на стан здоров’я. Проте і церква, і медики сходяться на тому, що кожна людина має свою власну міру стримання, яку може визначити лише вона, але таке обмеження необхідне для її здоров’я - фізичного та духовного.
Не варто забувати, що корисна розвантажувальна терапія - лише фізіологічна умова духовного очищення, яка, на жаль, для багатьох стає основною ціллю посту.
Головне, що потрібно запам’ятати - поститися необхідно тілом та душею, оскільки є піст тілесний, і є піст духовний.
Як писав святитель Тихон Задонський: “Багато хто поститься тілом, але не поститься душею; багато хто поститься від їжі й пиття, але не поститься від злих помислів, діл і слів, і яка для них від цього користь? Багато хто поститься через день і два, й більше, але від гніву, злопам’ятства і помсти поститися не хочуть. Багато хто стримується від вина, м’яса, риби, але язиком своїм людей, подібних до себе, кусають, і яка ж їм від цього користь?”
Тілесний
Піст тілесний корисний, але без посту духовного він мало чого вартий. Тому, готуючись до нього, бажано проконсультуватися не лише з дієтологами, а й з церковними служителями, аби лікування постом стало не жорстокою дієтою, а психологічною розрядкою та духовним загартуванням тіла й душі.
Цей піст належить до суворих, а привила його дотримання зібрано у церковному Уставі. Головне з них - протягом посту не можна вживати продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, у склад яких вони входять.
Також забороняється їсти рибу, окрім Благовіщення та Вербної неділі, а у Лазареву суботу можна - ікру. Обмежується також вживання рослинної олії, яку Устав дозволяє лише в суботу та неділю.
Найстрогіші дні - перші чотири Великого посту та Страсна седмиця, а також Велика п’ятниця та Чистий понеділок. У п’ятницю першого тижня можна їсти лише варену пшеницю, підсолоджену медом, а у інші дні посту - воду, хлібні вироби, фрукти, овочі, компоти. У вівторок та четвер дозволяється гаряча їжа без олії.
Проте, зважаючи на тяжкий труд та умови життя, несприятливу екологічну ситуацію, хвороби, вік, перебування в дорозі, більшість дотримується більш помірного посту - вживають рибу та соняшникову олію (окрім середи та п’ятниці).
Міру послаблення посту в кожному конкретному випадку визначає священик, а також лікар. Для маленьких дітей та вагітних жінок дотримання посту не є обов’язковим.
Потрібно вживати продукти рослинного походження: картоплю і вироби з неї, різноманітні супи та каші, консервовані й квашені овочі та салати, свіжі овочі й фрукти, узвари з шипшини та рослинних зборів, сухофруктів.
Також не варто вживати алкогольні напої, особливо міцні. Лише в суботу, неділю та на свята дозволяється випити трохи вина.
Піст - це не просто голодування! Тому пам’ятайте про його духовну складову: молитву в храмі та вдома, відвідання богослужінь, читання духовної літератури, Святого Письма, роздуми та спілкування з Богом. Також хоча б раз потрібно прийняти таїнства причастя та сповіді. Тільки разом зі щирим прощенням та каяттям тілесне випробування можна буде легше перенести.
Піст на здоров’я
Зимовий раціон завдає чималого клопоту нашому організму. Макарони, м’ясні вироби, картопля, інша жирна та важка їжа… За зиму людина набирає близь-ко 10% зайвої ваги, а також частішають ускладнення хвороб, знижується імунітет, в організмі накопичуються шкідливі речовин через неправильне харчування.
Тому науковці та лікарі одноголосно підтримують користь посту для здоров’я тіла та душі. Оскільки Великий піст припадає на початок весни, то, по-перше, готує організм до зміни пори року, по-друге, очищує його від шлаків, по-третє, відкриває шлях до кращого засвоєння вітамінів.
Лікарі стверджують, що дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування. Тим паче, вживаючи винятково рослинну їжу, багату на клітковину й пектини, з організму виводяться шкід-ливі речовини, накопичені за зиму.
Пісний раціон має обов’язково забезпечувати надходження необхідної кіль-кості білка, тому радять їсти боби, капусту, сою, крупи, хліб грубого помелу.
Також потрібно вживати олію та горіхи, а замість солодкого - мед, цукати, фрукти.
Пам’ятайте: відмовляєтеся від однієї їжі - компенсуйте енергію для організму, вітаміни та корисні речовини, вживаючи відповідні замінники.
Лікарі радять
• Пити багато рідини (півтора-два літри з медом чи лимонним соком), особливо у перші та сонні дні посту, коли забороняється взагалі вживати їжу.
• Вживати мед - він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози і фруктози та вітаміни групи В, А, С, Е, РР, К.
• Утримуватися від висококалорійних продуктів - печива, макаронів, хліба тощо.
• Варити компоти, узвари з шипшини та трав’яні чаї.
• Дієтологи попереджують про можливі ризики, які можуть виникнути під час святкування Великодня - різка зміна раціону спричинить сильний стрес для організму.
• Він просто не впорається із засиллям їжі тваринного походження та надмірною кількістю алкоголю, які є обов’язковими атрибутами кожного святкового столу. Тому варто звернути увагу на рекомендації під час виходу з Великого посту, аби не спровокувати розлади у функціональному стані організму.
• Головне правило - поступове та обдумане розширення переліку продуктів та їх кількості після закінчення посту.
П’ять правил виходу з посту
• За святковим столом потрібно припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду, а кількість їжі не повинна бути надмірною. Тому не варто використовувати лікарські засоби для кращого перетравлювання.
• Обмежте вживання тваринної їжі за святковим столом - не більше 150-200 грамів м’яса, не більше одного яйця та небагато соусів.
Все-таки надайте перевагу рибі та продуктам рослинного походження - фруктам, овочам та виробам зі злаків.
• Обережно з алкоголем! Не вживайте без їжі, а його кількість після посту слід зменшити у два-три рази.
• Вразливим категоріям населення - дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим - декілька перших днів краще взагалі не вживати тваринну їжу та алкоголь. А додавання риби та м’ясних продуктів до пісних страв має відбуватися дуже повільно та збалансовано.
• Тому готуйтеся, постіться, загартовуйтеся тілесно й духовно та пам’ятайте слова Василія Великого: “Піст завжди корисний для того, хто його з радістю приймає!”
21.03.2013 |
Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2013p. На головну сторінку |