№595 від 21.03.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Bикористовують плоди. Вони містять антоціани, флавоноїди з Р-вітамінною активністю, органічні кислоти, вітаміни С, Е, РР, каротиноїди, цукри, дубильні речовини, вітамін В2, фолієву кислоту, мікроелементи (фтор, йод, мідь, залізо та ін.).
Чорноплідна горобина корисна при гіпертонічній хворобі перших двох стадій. Органічні сполуки йоду, які містить аронія у великій кількості, здатні виводити з організму надлишок холестерину. У ній є речовини, що впливають на центральну нервову систему. Препарати, виготовлені з чорноплідної горобини, мають високу капілярозміцнювальну активність. Через високий вміст вітаміну Р їх рекомендують при геморагічних діатезах, тиреотоксикозах, гломерулонефритах, кровотечах різного походження, під час лікування антикоагулянтами.
Сік, плоди аронії зрівноважують процеси збудження й гальмування в головному мозку і знижують емоційну неврівноваженість. Але аронія має і недолік - незначний вміст аскорбінової кислоти. Тому для лікування гіпертонії та атеросклерозу рекомендують вживати плоди аронії в суміші з плодами шипшини або чорної смородини, багатих на вітамін С. Біофлавоноїдоактивні речовини, які містяться в горобині, мають здатність нейтралізувати й виводити з організму радіоактивний стронцій.
21.03.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2013p. На головну сторінку |