Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №204 від 08.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Долаючи перешкоди

Як приручити “сталевого скакуна”

Як приручити “сталевого скакуна”

або Велотріал - це спорт для екстремалів

Захопившись рік тому велотріалом, одним із найекстремальніших видів спорту, автор цих рядків вирішила будь-що навчитися витворяти на велосипеді трюки, подібні до тих, які виконують професійні тріалісти. Спочатку я просто намагалася тримати рівновагу, їдучи велосипедом по вузьких перекладинах, а через місяць тренувань вирішила спробувати перестрибнути через півметрову перешкоду. Спроба виявилася не досить вдалою. Розбиті коліна та тріщина в лівій руці відбили бажання займатися велотріалом раз і назавжди.

Велотріал виник приблизно в 70-х роках 20-го століття в США, коли організатори змагань з мототріалу вирішили організувати серію чемпіонатів на більш доступних для молоді велосипедах. Задум отримав чималий успіх, і багато талановитих мотоциклістів зрозуміли, що виконувати небезпечні трюки на велосипеді значно простіше й цікавіше. Через декілька років тріалісти стали в один ряд разом із ролерами та скейтбордистами, а чемпіонати з велотріалу почали проводитися в усьому світі. До речі, в Японії ним можна займатися, замість уроків фізкультури, а у Голландії є спеціальний парк для любителів подібного екстріму.

У Рівному, виявляється, є чимало юнаків, які випробували на собі всі складнощі велотріалу, проте тільки одиницям вдалося приручити двоколісного “сталевого коня”. А найкращим велотріалістом міста по праву вважається Ян СОКОЛОВСЬКИЙ. На третіх змаганнях з цього виду спорту, які відбулися нещодавно в місті, 15 молодих тріалістів у запеклій боротьбі намагалися відвоювати в хлопця звання чемпіона Рівного. Проте, виявилося, що таке завдання не під силу жодному з екстремалів - у перестрибуванні через майже метрові перекладини та інші перешкоди на задньому колесі Янові не було рівних. Отож, саме він знову став чемпіоном Рівного.

- Мені було 14 років, коли я захопився цим видом спорту, - розповідає Ян. – На той час у Рівному трюками на велосипедах уже займалося кілька людей, але завдяки наполегливим тренуванням я швидко їх наздогнав. А згодом став виконувати деякі вправи навіть краще. Тренуватися допомагали й відеозаписи виступів тріалістів-професіоналів. У нашому місті пристойні результати з цього виду спорту мають близько 10 чоловік і 30-40 вважаються початківцями.

Взагалі “тріал” у перекладі означає “перешкода” або подолання перешкод на велосипеді. Наприклад, потрібно проїхати певну відстань, не торкаючись ногами до землі, правильно втримати баласт, а ще - вміти виконувати всілякі акробатичні трюки.

Варто зазначити, що цей вид спорту є досить небезпечним і вірогідність серйозної травми тут дуже велика. Ян розповів, що лише два тижні тому зняв гіпс зі зламаної руки, яку пошкодив через невдало виконаний трюк. Не обійшлося без травм і на минулому чемпіонаті, де один із хлопців після падіння пошкодив ногу і не зміг продовжити змагання.

Через декілька днів, у рамках святкування Дня фізичної культури і спорту, в Рівному пройде чемпіонат Західної України з велотріалу. До нас завітають найкращі спортсмени зі Львова, Луцька, Івано-Франківська, Житомира та інших міст нашої держави. Здається, ви вже відчули приплив адреналіну?

08.09.2005Оксана ВОЛИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2005p. 
На головну сторінку