Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №608 від 20.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Горох

Горох

Горох ­ один з представників сімейства бобових, відомий людству з незапам’ятних часів. До цього сімейства відноситься відома своїми корисними властивостями соя, квасоля.

Головна корисна властивість гороху, як і решти представників сімейства бобових, ­ у високому вмісті білка, що містить цінні і незамінні амінокислоти (лізин, триптофан, цистеїн, метіонін). Крім білкової складової в горосі також міститься крохмаль, натуральні цукри, жири (насичені жирні кислоти), клітковина. Вітамінний ряд, представлений в горосі, містить бета­каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, Е, Н, РР. Горох по праву можна назвати рекордсменом за вмістом мікро­ і макроелементів, в його складі міститься: калій, кальцій, натрій, магній, стронцій, олово, сірка, хлор, фосфор, йод, цинк, марганець, залізо, алюміній, молібден, бор, фтор, ванадій, титан, нікель, кремній, стронцій, хром. При вживанні горошку в повній мірі проявляється і користь вітамінів групи В: нормалізується робота нервової системи, мозкова діяльність, організм отримує енергію.

Незважаючи на всі корисні властивості гороху, у нього є один суттєвий недолік ­ викликає здуття живота. Щоб уникнути цього, в блюда до гороху потрібно додавати кріп. Корисні властивості кропу мінімізують шкоду гороху.

Після вживання страв із гороху можна пити холодну воду. При наявності таких хвороб як подагра, холецистит, гострий нефрит ­ горох потрібно виключити.

20.06.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 20.06.2013p. 
На головну сторінку