№609 від 27.06.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Головна мета лікування хворого на будь-яку форму діабету - знизити вміст цукру в крові, якомога більше нормалізувати всі види обміну в організмі, запобігти розвитку тяжких ускладнень.
ФРУКТИ ТА ОВОЧІ - ПРОТИ ДІАБЕТУ
Для лікування також використовують соки, насіння, плоди овочів і фруктів. Так свіжий сік червоного буряку п’ють за діабету по 1/4 склянки 4 рази на день. Приймають тричі на день по 1 ч. л. насіння гірчиці. Курс лікування - один місяць. Повторюють курс через півроку. Корисні плоди барбарису й шипшини. Беруть по 1/2 ст. л. кожного з плодів на 1/2 л. окропу, доводять до кипіння, знімають і залишають до ранку. Приймають по 1 ст. л. на день. Можна додавати в компот. Узагалі потрібно вживати велику кількість овочів 3-4 рази на день (капуста, огірки, салат, шпинат). Корисно пити цілющі фруктові відвари. Такий відвар виходить, якщо протягом 10 хв. поварити на слабкому вогні сушені груші, ягоди калини й горобини. Можна використовувати й заморожені ягоди. Такий відвар п’ють протягом дня замість компоту. Айва - гарний засіб від діабету. Взяти 2 ст. л. подрібненого листя, пагонів або сушених плодів айви на 1 склянку води, варити на слабкому вогні 15 хв., настояти до охолодження, процідити. Приймати регулярно по 1 ст. л. тричі на день. До різних страв рекомендують також додавати порошок із ягід глоду. Смачно й корисно! Не можна не сказати гарних слів на адресу тибетського молочного гриба, яким із задоволенням останнім часом користуються багато хворих у своєму лікуванні. Тибетським грибом можна сквашувати як коров’яче, так і козяче, овече й кінське молоко. Отриманий кефір має потужну сокогінну дію, що пояснюється вмістом у ньому молочної кислоти, казеїну, спирту й вуглекислоти. Молочна кислота не тільки надає напою певних смакових якостей, але й значною мірою визначає його дієтичні та профілактичні властивості. Вона активізує виділення травних ферментів у кишковий тракт і стимулює їхню дію. Корисні властивості кефіру зумовлені його нищівною дією щодо деяких мікроорганізмів, у тому числі хвороботворних. Це гальмує гнильні процеси й припиняє утворення токсичних продуктів розпаду. За діабету тибетський настій знижує цукор у крові, але його, на жаль, не можна поєднувати з інсуліном! Діабет найчастіше призводить до серйозних порушень у роботі серцево-судинної й сечостатевої систем, центральної нервової системи, головного мозку й інших органів.
(Продовження. Початок у №№ 24, 25)
27.06.2013 |
Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. На головну сторінку |