Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як “заморозити” вітаміни

Літо ­ пора щедра на соковиті й ароматні ягоди. Але, на жаль, недовга... А так хочеться зберегти смак запашної суниці, солодкої вишні, кисленької смородини! На щастя, літо можна “заморозити”, і тоді вітамінний запас буде на столі цілий рік.

Відбирайте плоди тільки найвищої якості ­ в міру стиглі, непошкоджені. Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки. Потім промийте їх у проточній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути. Виняток ­ особливо ніжні ягоди, наприклад, малина, чорниці і суниці. Їх не миють (інакше вони “потечуть”), а заморожують розсипаними на аркуші.

Підготуйте тару

Для цього ідеально підійдуть спеціальні пластикові контейнери, найкраще ­ прямокутні або пл астикові пляшки (в них найзручніше заморожувати й зберігати вишні). Зсипте ягоди в контейнер і помістіть у морозильну камеру на 1,5­2 години. Потім вийміть і якнайшвидше загорніть у харчову плівку, чим щільніше, тим менше вологи випарується і тим краще збережуться плоди. Упаковані брикети покладіть у морозильник.

Перевірте режим морозильної камери

Для заморожування на тривалий термін оптимальною температурою вважається мінус 18. Якщо вона вища, то запаси можна зберігати в ній не більше трьох тижнів.

Ягоди й фрукти із цукром краще зберігаються

На 1 кілограм плодів візьміть 200­300 грамів цукру й 4­5 грамів лимонної кислоти. Перемішайте всі інгредієнти, помістіть у контейнер, упакуйте.

Заморозка в сиропі

Залийте фрукти (прямо в упакуванні) цукровим сиропом, охолодіть до кімнатної температури й поставте в морозилку. Раціонально заморожувати великі плоди (сливи або абрикоси) без кісточок. Ну, а щодо вишень або черешень, то все залежить від того, для чого ягоди призначені: якщо для пирогів або вареників ­ тоді без кісточок. Якщо ж для компотів або киселів ­ видаляти їх не обов’язково, тому що саме вони при варінні дають ту неповторну нотку вишневого аромату ­ терпку і з приємною гірчинкою.

Чудовий десерт

З ягід із дрібними кісточками (смородина, порічки, агрус) можна приготувати пюре або фруктовий лід. Один кілограм стиглих ягід проваріть у невеликій кількості води до розм’якшення і протріть через густе сито. Потім скропіть пюре лимонним соком і всипте 5 столових ложок цукру, поставте на вогонь і помішуйте доти, поки він не розчиниться. Зніміть з вог ню, охолодіть, розкладіть у спеціальний порційний посуд і заморозьте.

27.06.2013



Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. 
На головну сторінку