№609 від 27.06.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Літо пора щедра на соковиті й ароматні ягоди. Але, на жаль, недовга... А так хочеться зберегти смак запашної суниці, солодкої вишні, кисленької смородини! На щастя, літо можна “заморозити”, і тоді вітамінний запас буде на столі цілий рік.
Підготуйте тару
Для цього ідеально підійдуть спеціальні пластикові контейнери, найкраще прямокутні або пл астикові пляшки (в них найзручніше заморожувати й зберігати вишні). Зсипте ягоди в контейнер і помістіть у морозильну камеру на 1,52 години. Потім вийміть і якнайшвидше загорніть у харчову плівку, чим щільніше, тим менше вологи випарується і тим краще збережуться плоди. Упаковані брикети покладіть у морозильник.
Перевірте режим морозильної камери
Для заморожування на тривалий термін оптимальною температурою вважається мінус 18. Якщо вона вища, то запаси можна зберігати в ній не більше трьох тижнів.
Ягоди й фрукти із цукром краще зберігаються
На 1 кілограм плодів візьміть 200300 грамів цукру й 45 грамів лимонної кислоти. Перемішайте всі інгредієнти, помістіть у контейнер, упакуйте.
Заморозка в сиропі
Залийте фрукти (прямо в упакуванні) цукровим сиропом, охолодіть до кімнатної температури й поставте в морозилку. Раціонально заморожувати великі плоди (сливи або абрикоси) без кісточок. Ну, а щодо вишень або черешень, то все залежить від того, для чого ягоди призначені: якщо для пирогів або вареників тоді без кісточок. Якщо ж для компотів або киселів видаляти їх не обов’язково, тому що саме вони при варінні дають ту неповторну нотку вишневого аромату терпку і з приємною гірчинкою.
Чудовий десерт
З ягід із дрібними кісточками (смородина, порічки, агрус) можна приготувати пюре або фруктовий лід. Один кілограм стиглих ягід проваріть у невеликій кількості води до розм’якшення і протріть через густе сито. Потім скропіть пюре лимонним соком і всипте 5 столових ложок цукру, поставте на вогонь і помішуйте доти, поки він не розчиниться. Зніміть з вог ню, охолодіть, розкладіть у спеціальний порційний посуд і заморозьте.
27.06.2013 |
Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. На головну сторінку |