№613 від 25.07.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Дієтичні властивості кабачків обумовлені сприятливим поєднанням у них солей калію і натрію, високим вмістом води, пектинових речовин та низьким рівнем клітковини. Найбільша кількість поживних речовин в м’якоті молодих плодів розміром 1020 см із недозрілим насінням і м'якою шкіркою.
Проте є у нього і протипоказання в корисних властивостях: загострення захворювань шлунковокишкового тракту (діарея), ниркова недостатність із високим вмістом калію в крові.
Для лікувальних цілей і корисних властивостей підходять тільки молоді кабачки (м'якоть і сік). При серцевосудинних захворюваннях (гіпертонія, гіпотонія, аритмія тощо) поліпшується живлення серцевого м’яза, нормалізується водноелектролітний баланс, очищаються судини, і знижується рівень холестерину. При захворюваннях шлунковокишкового тракту (хронічні коліти, ентероколіти поза загостренням, запори, стани після операцій на шлунку) активізується робота травного тракту, поліпшуються функції шлунка і кишечника (моторна і секреторна), нормалізується кислотність. При захворюваннях нирок і сечового міхура (хронічний нефрит, пієлонефрит, цистит) кабачок сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки.
Молоді плоди відварити зі шкіркою без солі і масла, з'їсти, як пюре. Насіння дозрілих кабачків підсушити в духовці і їсти по 1520 штук на день.
Сік молодих кабачків пити одиндва рази на день за півгодини до їжі або через півтори після, починаючи з 1 ст.л., і поступово довести до 11,5 ст., Розділяючи порцію на тричотири прийоми. При поганому переношенні корисних властивостей сік розбавляти 1:1 водою. При захворюваннях печінки (холецистити, гепатити) м’якоть і сік плодів сприяють кращому виведенню жовчі з жовчного міхура, що покращує роботу печінки, кишечника та підшлункової залози. При анемії поліпшується кровотворення за рахунок високого вмісту в соку і молодих плодах: калію, міді, заліза і хлорофілу.
У разі порушення обміну речовин (ожиріння, діабет, подагра), клітковина і пектини, що містяться в кабачках, посилюють перистальтику кишечника, перешкоджають всмоктуванню жирів, а високий вміст калію сприяє виведенню надлишків води і солей. При захворюваннях шкіри (алергія, діатез, екзема та інше) 1012 квіток залити 0,5 л. окропу, настояти три години, випити за день, як чай. Курс 1012 днів. Можна застосовувати настій зовнішньо для обтирань шкіри. Поліпшується її стан, виводяться алергени.
25.07.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2013p. На головну сторінку |