№616 від 15.08.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Збудники кишкових інфекцій при сприятливих умовах можуть інтенсивно розмножуватись, не змінюючи зовнішній вигляд та смакові якості харчових продуктів. Небезпечними є як велика кількість мікробів, так і їх токсини, що потрапляють до організму з їжею, які викликають нудоту, блювоту, діарею (пронос), підвищену температуру і т.д. Причиною хвороб можуть бути не тільки недоброякісні продукти, а й банальне недотримання правил особистої гігієни. Через забруднені руки збудники кишкових інфекцій можуть переноситися на харчові продукти або навпаки, тому важливо дотримуватись правил миття рук.
Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення правил приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Основними факторами передачі, які спричинили виникнення ГКІ, є споживання кавунів, чорниць, абрикос, молочних, рибних та м’ясних страв.
Шановні рівняни, щоб запобігти поодинокі, групові та масові захворювання ГКІ, просимо вас, обов’язково дотримуватись наступних правил профілактики ГКІ в літній період:
• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
• НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
• НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі недоброякісності.
• НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• При неорганізованому відпочинку для миття посуду рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води.
• При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково зверніть увагу на терміни та умови зберігання харчових продуктів. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
• При купівлі будьякого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують якість.
• При здійсненні подорожі не рекомендовано брати з собою в дорогу продукти, які швидко псуються.
• На відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв без достатньої термічної обробки. Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви бажано споживати одразу, а у випадку їхнього повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми обдати окропом.
• При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
• Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При груповому відпочинку, до приходу лікаря, хворого бажано тимчасово ізолювати.
• При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
15.08.2013 | Ольга РОМАНЧУК |
Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2013p. На головну сторінку |