№616 від 15.08.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Кучерява капуста містить величезну кількість вітаміну С, групи В також вітаміни А, Е, D, К, Н, U. До складу капусти входять вуглеводи, клітковина, органічні і поліненасищені кислоти, крохмаль, цукри. Овоч містить мінеральні солі калію, кальцію, хлору, фосфору, магнію, сірки, натрію, міді, марганцю, заліза, цинку, молібдену, кобальту. Таким складним і багатим хімічним складом і пояснюються корисні властивості цвітної капусти. Це не просто корисний продукт харчування, це воістину лікарський засіб, здатний позбавити від багатьох недуг і проблем із здоров’ям.
Завдяки невисокій калорійності (всього 29 ккал на 100 г) і змісту тартронової кислоти цвітна капуста є цінним дієтичним продуктом, який дозволяє не лише наситити організм потрібними і корисними речовинами, але і позбавити від зайвого жиру. Саме тартронова кислота перешкоджає утворенню жирових відкладень із зайвого цукру.
Цвітна капуста має виражений протиканцерогенний ефект, гальмує утворення ракових клітин, запобігає деформації здорових клітин. Ензими, що містяться в цвітній капусті, сприяють омолодженню і очищенню організму від токсинів, шлаків, шкідливих речовин.
Кучерява капуста впливає на організм комплексно, зміцнює судини і очищає кров, зміцнює кісткову тканину, покращує кровотворення, нормалізує обмін речовин. Завдяки такій дії посилюється імунітет, підвищується стійкість організму до різного роду збудників.
Зовнішньо цвітну капусту застосовують при опіках і для загоєння ран. Подрібнений овоч змішують з білком яйця і накладають у вигляді пов’язки на пошкоджену область.
15.08.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2013p. На головну сторінку |