Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №620 від 12.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Святкування

На Рівненщині спекли найбільший в Україні пиріг

На Рівненщині спекли найбільший в Україні пиріг

Цієї неділі в рамках відзначення 40­річчя міста рівненських атомників та початку будівництва Рівненської АЕС на центральному майдані Кузнецовська відбулося свято хліба. Місцеві пекарі виставили чимало смачної продукції, яка була оформлена відповідним чином. Обов’язковий атрибут ­ цифра 40, яка прикрашала кожний витвір пекарського мистецтва.

Найбільший інтерес у кузнецовців та гостей міста викликав гігантський пиріг довжиною 15 метрів 63 сантиметри, ширина ­ 75 сантиметрів. Важив цей витвір кулінарного мистецтва 260 кілограм, випікали його на місцевому хлібозаводі шість майстринь. Як розповіла начальник кондитерського цеху хлібозаводу Світлана Кравчук, для випічки пирога­велетня було використано 120 кілограмів борошна та 30 кілограмів маку. Національним реєстром рекордів України пиріг визнано найбільшим у державі. Відповідний сертифікат представниця реєстру Лана Вєтрова привселюдно вручила керівникові хлібозаводу. Сподобався кулінарний витвір і почесним гостям свята – голові Рівненської обласної державної адміністрації Василю Берташу, першому заступнику голови Рівненської обласної ради Михайлу Кривку, першому генеральному директору ВП “Рівненська АЕС” Володимиру Коровкіну, народним депутатам, керівницт­ву НАЕК “Енергоатом” та ВП “РАЕС”, міським головам міст­супутників АЕС, які приїхали до Кузнецовська на його 40­річчя. Особливо вдячними пекарям були місцеві дітлахи.

На честь свята на центральному майдані міста були встановлені атракціони. Тож, добряче набігавшись, наскакавшись та зголоднівши, діти залюбки частувалися пирогом.

Загалом же минулої неділі на цілий день центр міста перетворився на свого роду виставково­спортивно­ігровий майданчик. Тут було проведено забіг, у якому взяли участь 152 учасники ­ спортсмени різних вікових категорій. На місцевому стадіоні, який знаходиться неподалік центру міста, пройшла товариська зустріч футболістів Кузнецовська та районного центру Березне.

Свої доробки, витвори декоративно­ужиткового мистецтва показали вихованці усіх п’яти шкіл та гімназії Кузнецовська. Здебільшого вони стосувалися історії Рівненської АЕС та міста. При створенні композицій використовувався нетрадиційний для інших регіонів, але звичний для поліської зони, матеріал. Старшокласниці Кузнецовської гімназії Ольга Нестерук, Марина Тичинська та Ольга Климук композицію “40 років Кузнецовську” виготовили з моху.

Під час дійства городяни змогли придбати вироби народних майстрів, які тут були широко представлені. Особливою популярністю користувалися вишиванки та плетені з лози кошики.

Частували учасників та гостей свята чаєм з найбільшого в області 200­літрового самовару, який спеціально привезли з Рівного на 40­річчя Кузнецовська.

Під час свята не забули й про ветеранів. Цінні подарунки, грамоти, подяки керівники області, станції, міста вручили їм під час урочистостей у палаці культури ВП “Рівненська АЕС”.

За словами голови Рівненської обласної державної адміністрації Василя Берташа, нині Кузнецовськ займає в регіоні найвищі рейтинги в усіх позитивних номінаціях. Цього, як каже перший генеральний директор Рівненської АЕС Володимир Коровкін, досягнуто завдяки спільній та згуртованій праці колективу РАЕС і всіх мешканців міста рівненських атомників. Напрацювання кузнецовців у найближчому майбутньому вивчатимуться й на загальнодержавному рівні.

Як зазначив під час урочистостей віце­президент ДАЕК “Енергоатом” Айдин Айсін, досвід рівненських атомників у плані продовження служби енергоблоків стане у пригоді й колективам інших АЕС України.

Щодо перспектив розвит­ку самого міста атомників, то, за словами виконуючого обов’язки міського голови Кузнецовська Ігоря Куца, вони є. Їх реалізація залежить, у першу чергу, від успішної роботи Рівненської АЕС.

Учасників та гостей свята порадували своїми виступами вихованці місцевого Палацу культури, учасники художньої самодіяльності та професійні артисти. А закінчилося святкування сучасним феєрверком.

12.09.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 12.09.2013p. 
На головну сторінку