Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №621 від 19.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Страйк - мільйони збитків

Страйк - мільйони збитків

Підприємство ДП "Смигаторф" ось уже тиждень зупинено через страйк працівників, які вимагають зміни керівництва. А тим часом, збитки єдиного в області торфопереробного підприємства сягнули майже мільйона гривень. Керівництво підприємства "Рівнеторф" та представники столичного концерну "Укрторф" прибули на місце, щоб домовитися із працівниками, які вимагають зміни керівництва заводу. На їхню думку, на підприємстві виник колективний трудовий спір, і людей звільняють безпідставно. Натомість керівництво державного підприємства "Рівнеторф", до складу якого входить і "Смигаторф", наголошує, що такі твердження не відповідають дійсності.

Щоб хоч якось зняти напругу, яка справді з’явилася у колективі після зміни директорів, що відбувалася впродовж кількох останніх місяців, Ірина Тимощук, керівник державного підприємства "Рівнеторф", взяла на себе обов’язки в. о. директора дочірнього підприємства "Смигаторф". Вона і прокоментувала кореспонденту “Рівне Ракурса” ситуацію, що склалася на даний час на ДП "Смигаторф":

­ Конфлікт на підприємстві розпочався ще навесні, коли звільнився колишній директор підприємства. З тих пір змінилося кілька директорів, що, на мою думку, і викликало невдоволення працівників. Тому мені, як директору "Рівнеторфу", дозволили тимчасово, поки не знайдуть нову кандидатуру, виконувати обов’язки директора "Смигаторфу" самостійно. Це дозволено законодавством і погоджено із профільним міністерством та ДП "Укрторф".

Проте сам страйк розпочався через новину про звільнення працівників апарату управління. Із понеділка 16 вересня набирає чинності наказ, але це не чиясь забаганка, а наслідок перевірки Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яким передбачено скорочення дев'яти працівників з числа адмінперсоналу. Це ­ вимоги чинного законодавства. Ми ­ державне підприємство, і повинні керуватися галузевими нормативами, адже неможливо, щоб на трьох працівників припадав один представник адміністрації! На це нам і було вказано під час перевірки з Департаменту внутрішнього аудиту Міненерговугілля. Проте людям, які вивільняться, ми запропонуємо роботу, але вже на інших посадах. Тому жодний працівник не залишиться без роботи. Я збирала керівників усіх цехів і намагалася їм пояснити, що трудового спору немає, є лише індивідуальні конфлікти людей, яких повинні перевести на іншу роботу. Тому це не привід для загального страйку. Проте керівники цехів мене не послухали.

Водночас страйкарі вимагають зміни керівництва. Колектив уже відправив до "Укрторфу" прохання затвердити їхню кандидатуру на посаду директора. Це колишній начальник одного з цехів ­ Сергій Ващук. “Укрторф” розгляне кандидатуру та передасть свої висновки в міністерство, де і приймуть остаточне рішення. Якщо Сергія Ващука затвердять, я підпишу документи про призначення, адже він хороший спеціаліст.

Працівники виступають проти корпоратизації підприємства. Але ніхто його корпоратизувати не збирається. Вони проти того, щоб на заводі замінювали виробництво торфобрикетів на щось інше, хоча це лише через непорозуміння. Ми просто вирішили розширити асортимент продукції, зокрема, запровадити виробництво торфу для пилеподібного спалювання. І для цього випустили пробну партію цього торфу, а працівники чомусь подумали, що ми хочемо змінити продукцію.

Виступають люди ще й проти утисків працівників. Але запевняю, що на заводі до всіх ставляться добре, тому така претензія мені взагалі незрозуміла. Справді, цього року заробітна плата зросла на 6 відсотків, а обсяг виробництва ­ більш ніж на 10. Це у порівнянні з минулим роком. Звісно, є окремі труднощі, ми поки що недовиконали план, але це через погодні умови. Справа в тому, що торф ми добуваємо лише у визначені періоди року, а цього року із 77 днів на сировинній базі працювали тільки 22. Ми дуже залежні від погодних умов. Але план з видобутку, який на сьогодні виконаний на 82 відсотки, сподіваюсь, ще виконаємо. Треба лише продовжити сезон видобутку, щоб забезпечити сировину для виробництва заводу до наступного сезону. Підприємство ­ головна артерія "Рівнеторфу", і ми зацікавлені у його процвітанні. Так що, як бачите, об’єктивних підстав для того, щоб непокоїтися стосовно розвитку підприємства, наразі немає.

А поки що робота на підприємстві стоїть вже тиждень, а один день простою ­ 150 тисяч гривень збитків. Тобто “Смигаторф” уже втратив 750 тисяч, до яких потрібно додати ще й штрафи, які повинно сплатити підприємство за невчасну доставку продукції замовникам. Окрім того, заручниками ситуації стають бюджетні установи, які опалюються торфом. Через що напередодні опалювального сезону без тепла можуть залишитись лікарні, школи та дитячі садочки.

19.09.2013Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2013p. 
На головну сторінку